Noen ganger hender det at ikke alle tomatene rekker å modne på høsten før den første frosten kommer. De grønne, umodne tomatene kan ettermodnes innendørs, eller de kan brukes til matlaging som de er. Grønne, umodne tomater er en delikatesse med flere velsmakende bruksområder. I denne bloggen finner du 3 gode oppskrifter med umodne tomater, og du kan lese om hva som skjer med tomatene når de modner.
Derfor er de modne tomatene sunnere:
I begynnelsen av fruktfasen er de fleste frukter harde og frastøter fruktetere som dyr, fugler og oss mennesker. Frukten er også beskyttet av grønnfargen som gjør den vanskelig å finne blant løvverket. Etter hvert som frøene utvikles og frukten vokser skjer det endringer i fruktenes egenskaper. Modningen og endringene skjer slik at fruktene virker mer tiltrekkende på fruktetere og planten kan spre frøene mest mulig effektivt. De biokjemiske endringene påvirkes i stor grad av plantehormoner. De viktigste plantehormonene er auxiner, cytokininer, gibbereliner, abscisinsyre og etylen. Det grønne fargepigmentet, klorofyll, brytes ned og samtidig dannes synteser av andre fargepigmenter, flavonoider, som gir farger som rød, lilla, blå (antocyaniner) eller lyserød, gul og oransje (karotenoider). Mange av flavonoidene er antioksidanter med helsefremmende virkninger. Modne tomater er spesielt rike på antioksidanten Lykopen, som kan redusere faren for hjerte- og karsykdommer og kreft. I tillegg til mer farger, øker mengden av duft, smaksstoffer og sukker, og frukten blir mer saftig.
Slik kan du ettermodne tomater innendørs:
Langtidsmodning: De grønne tomatene kan legges på et brett og plasseres mørkt og svalt. Også små tomater vil modne etter hvert.
Hvis du vil bruke mange av tomatene samtidig kan de modnes mer effektivt:
Er det mange grønne tomater på planten kan du kutte av planten nederst på stammen og henge den opp-ned i et varmt rom. De trenger ikke lys.
En annen metode er å pakke dem inn i avispapir og legge dem i et varmt rom, 18º -20 ºC. De modnes enda raskere hvis du legger et eple ved siden av dem, fordi epler utskiller mye etylengass som fremskynder prosessen.
Umodne tomater er særlig syrlige på smak og må spises i moderate mengder. Spiser man for mye kan det gi magesmerter.
3 gode oppskrifter med grønne, umodne tomater:
- SYLTEDE TOMATER: tilbehør til kjøtt.
- STEKTE GRØNNE TOMATER MED DIP: tilbehør til frokost eller lunsjretter.
- GRØNN TOMATCHUTNEY: tilbehør til ost og kjøtt eller smakstilsetning i gryter.
Syltede tomater:
Begynn med å måle opp eddik og vann til kokelaken i en kjele. Fyll den deretter med tomater slik at alle er helt eller halvveis dekket av lake under oppkoket. Og så kan du gjenta den operasjonen et par ganger til ved behov. (Til den tredje vendingen kan du bruke kokelaken som du heller av og ikke tar med videre i de to første sylteprosessene. Se oppskriften under.)
Skyll tomatene og prikk dem med en gaffel, så sprekker de ikke så lett i den varme syltelaken.
Først skal tomatene ha et oppkok i en kokelake av 5 dl vann og 5 dl eddik. La tomatene koke i blandingen i 5 minutter, fisk dem så opp med en hullsleiv.
Syltelake:
1/2 l av kokelaken
500g lyst rårørssukker
1 vaniljestang (hele)
1 kanelstang
1 stjerneanis
6 kardemommekapsler
3 nellikspiker
Bland alle ingrediensene til syltelaken i en kjele, kok opp og tilsett de kokte tomatene. La tomatene putre i laken i 7–10 minutter avhengig av størrelse. Ta så kjelen av varmen; fisk opp tomatene og legg dem over på klargjorte glass. Gi laken et nytt oppkok og sil den av gjennom en melsikt.
Hell den kokende laken over tomatene, sett lokk på og la stå og kjøle ned. La tomatene stå i 3–4 dager før du spiser dem.
(Kilde: Økologisk hagebruk på Facebook)
Grønn tomatchutney:
- 500 g grønne, umodne tomater
- 500 g rødløk
- 250 g rosiner
- 250 g brunt sukker
- 1 ts salt
- 1 stjerneanis
- 6 nellikspiker
- 1 grønn kardemommekjerne
- 5 dl rødvinseddik
Kutt opp tomater og rødløk i små biter. Har du cherrytomater, kan du dele dem i to. Legg i en gryte med resten av ingrediensene, kok opp, rør om, skru ned varmen og la småputre ca 1 time til du har en tykk «grøt». Legg på tette, rene glass.
(Hentet fra Dagbladet, 29. aug. 2010)
Stekte grønne tomater med dip
Oppskrift (4 personer)
100 g mel
1 egg
5 grønne tomater
1 knivsodd havsalt
250 g brødrasp
1 håndfull basilikum, finhakket
1 dl créme fraîche
1 dl majones
1 ss sitronsaft
1 knivsodd salt
1 knivsodd pepper
Stekte grønne tomater:
Skjær tomatene i skiver ca. 1 cm tykke.
Slå egget ut i en dyp tallerken, og visp det.
Bland brødrasp, havsalt og mel i en annen dyp tallerken.
Dypp tomatskivene først i egget, og så i brødrasp- og melblandingen.
Stek skivene gylne i rikelig med olje og la dem dryppe av på kjøkkenpapir.
Dip til stekte grønne tomater:
Rør créme fraîche og majones sammen.
Tilsett basilikum og rør det sammen.
Smak til med salt, pepper og sitronsaft.
(Hentet fra http://www.kulinarisk.no)

#stektegrønnetomater
#tomatchutney
#grønnetomatermeddip