Høst og vinterdyrking på friland eller i drivhus

så året rundt

 

FORBEREDELSE TIL VINTERDYRKING

Etterhvert som det blir ledig plass i kjøkkenhage eller pallekarmer, krukker etc. har vi muligheten til å forberede til vinterdyrking av grønnsaker fra den nye frøserien “Så året rundt”.  Sortimentet med vinterherdige frø er utvalgt av den svenske hageprofilen Sara Bäckmo i samarbeid med Nelson Garden og frøekspert Anna Lindeqvist.

I prinsippet blir grønnsakene som dyrkes om vinteren bare halvparten så store, og kan derfor såes dobbelt så tett.  Sara Bäckmo, også kjent som vinterdyrkingens svenske mor, anbefaler å forkultivere grønnsakene fra augustmåned slik at de rekker å vokse litt før vinterens korte dager. Selv bruker hun kuber eller pluggbrett til såing, og planter ut småplantene på ledige plasser hvor det går an å dekke til med lokk, fiberduk eller lignende.

Hvis jorden har vært brukt til dyrking tidligere på året, bør jorda gjødsles med kompost eller annen gjødsel slik at den er fullmettet av næring når du planter. Et annet godt tips er å så mye og forskjellige vekster slik at du får en stor avling å høste fra gjennom vinteren.

Her er noen av Sara Bäckmo`s personlige favoritt-grønnsaker fra “Så året rundt”- sortimentet som er fine å så på høsten:

  1. Spinat 2. vintersalat 3. sommergulrot 4. kinakål

 

Unikt for sortimentet er frøposenes layout med såanvisninger for fire ulike årstider. Sara Bäckmo har, med bakgrunn i egne erfaringer, skrevet disse anvisningene for å hjelpe hobbydyrkeren med å få det beste ut av hver grønnsak i løpet av hele året. Posene inneholder dessuten betydelig flere frø enn du normalt finner i en frøpose, så du kan så ved flere anledninger, og ulike årstider.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: