Beskjæring av epletre og kirsebærtre

Pruning apple tree

Beskjæring er kanskje den beste tingen du kan gjøre for å holde epletrærne unge, friske, med rik blomstring og harmonisk form. Hvis man dropper å beskjære et epletre vil det lett miste sin form og få en altfor tidlig alderdom. De tåler skjæring godt. Det er mange måter å gjøre det på, og du trenger ikke være redd for å forme treet slik du vil ha det. I denne bloggen kan du lese våre forslag til når, hvordan og hvorfor du bør beskjære epletrær i hagen.

6 GODE GRUNNER TIL Å BESKJÆRE EPLETRE

 1. Bygge opp en harmonisk treform med grener som bærer mer frukt uten å knekke.
 2. Bedre lys- og luftforholdene i trekrona, da gode lysforhold gir økt fruktmengde, og luftig trekrone reduserer risikoen for sopp og skadedyr, og treet er mindre utsatt for snøbrekk om vinteren.
 3. Øke avlingen.
 4. Bedre fruktkvaliteten.
 5. Fjerne gamle, sjuke eller vinterskadde grener.
 6. Forynge treet

Jo mer du beskjærer jo sterkere blir tilveksten, sålenge treet er friskt. I tidlig fase er det viktig å stimulere til god vekst, mens det etter hvert kan bli nødvendig å bremse veksten for å bedre fruktutviklingen. Når treet har kommet i normal bæring bremser veksten og det blir naturlig balanse i treet.

NÅR BESKJÆRE EPLETRE?

Mange er enige om at det er lurt å beskjære på senvinteren fordi det fremmer tilvekst og gjør treet sterkere, i tillegg til at sårene da leges raskt – om man beskjærer i tørt og fint vær. Man bør vente minst 2 uker etter siste frost, og skjære mens treet er uten blader og før sevjen stiger.  Temperaturen bør være over 0 ºC for å unngå frostsprengning i trevevet.  Epletrær kan godt beskjæres om sommeren istedet, men det minker tilveksten fordi treet da sender mindre energi fra bladene og ned i rota som lagres til neste vår når  treet vil skyte ut blader og nyvekst i henhold til energien den har i rota.

HVORDAN BESKJÆRE ET EPLETRE I TILVEKSTFASEN?

New planted apple tree in a garden

Ved planting: Fjerne konkurranse-kvisten, som står i spiss vinkel til toppkvisten. Eventuelle andre grener med spiss vinkel fjernes også.  Toppkvisten skjæres tilbake til ca 35-40 cm. Er det lite sideskudd, må det beskjæres mer i toppen. Gress og ugress som gror i en diameter på ca 1 m rundt stammen stjeler næring og bør fjernes.

Andre året: konkurransekvisten fjernes og toppskuddet kuttes ned til 30 cm. Toppskuddet kuttes slik hvert år inntil treet er passe høyt.  Nye skudd bøyes ned horisontalt med lodd eller snor, og på sensommeren bøyes de litt hardere til de peker litt nedover. Bøying av skuddene de første 2-3 årene vil øke avlingen.

 • Beskjæring de neste 2-3 årene: konkurransekvisten og andre kvister med spiss vinkel fjernes, og toppskuddet skjæres til 30 cm. Det vil stimulere til flere sidegrener nær toppen. Hvis det er dårlig vekst i de nederste sidegrenene må det skjæres kraftigere i toppkvisten og i de øvre sidegrenene.

HVORDAN BESKJÆRE ET EPLETRE I BÆRINGSALDER?

Hverken for lite eller for mye beskjæring er gunstig. Du vil ha et sunt tre og stimulere til vekst, men jo mer du beskjærer jo større blir tilveksten, sålenge treet er friskt. Ikke vær redd for å forme treet slik du ønsker, men husk at for sterk beskjæring vil føre til treet reagerer med å danne enorme mengder skudd som tetter til krona for både lys og luft. Sålenge du ikke skjærer vekk mer enn 1/3 av krona fra år til år skapes en balanse mellom rot og krone.

 1. Fjerne døde, syke og svake grener. Syke grener bør brennes, så fort som mulig.
 2. Fjerne alt som vokser innover i trekrona. Grener som vokser oppover skjæres bort, da de tar næring og energi fra treet. Grener som stikker utover og svakt nedover bærer mest frukt.
 3. Fjerne grener som vokser veldig tett og den svakeste av grener som krysser hverandre.
 4. Tynne ut forrige års vekst. La det være igjen minst halvparten av fjorårets vekst så du får en likevekt mellom eksisterende og nye skudd. Tynn ut grenene mens du beveger deg rundt treet. Fokuser på områdene hvor veksten er tettest. Prøv å unngå å skjære grener som er tykkere enn 10-12 cm i diameter. Hvis du er nødt til å skjære en slik gren, prøv da å følge den ut fra stammen og se om den blir smalere eller deler seg og skjær der istedet. Det bør ikke stå igjen stubber.
 5. Fruktgrener: Epletrær bærer på grener som er 2 år gamle og eldre. Det meste av fruktveden bør være ganske ung. Ved fruktvedbeskjæring på unge trær kan de begynne å produsere tidligere og avlingen blir bedre. Ved å hemme skuddenes tilvekst på lengden gjentatte ganger tvinger man treet til å danne blomsterknopper. Hvis man lar skuddene få vokse uten å toppes blir det mest bladknopper.
 6. Har treet vokst så mye som du ønsker bør du kanskje skjære tilbake litt i høyden. Et tre som er for høyt er vanskelig å høste fra.

I tillegg kan det være aktuelt, ved meget sterk vekst, å pinsere om sommeren. Det vil si å skjære årsskuddene tilbake til 1-2 cm tapper etter at den nederste del av skuddet har begynt å bli hard og treaktig,  fjerne overflødige grener, og skjære tilbake årsskudd i forlengelsen av grener slik at nye skudd lettere setter fruktved/blomsterknopper.

Vanskudd: Når du fjerner en gren kommer det små knipper med nye skudd ut. Vanskudd kan utvikle seg til grener, men har veldig svak forankring i treet og kan knekke lett. De bør klippes av tidlig så de ikke er i veien for lys og luft i krona.

Kreftsår: Hvis grenen har ujevn brunfarging i veden, må du kutte litt til. De syke grenene bør brennes så fort som mulig for å forhindre spredning.

Stubber: Når du skjærer en gren bør det ikke stå igjen stubber. Disse angripes ofte av soppsykdommer eller skadedyr. Ved beskjæring nederst på en gren la kuttet følge grenkraven som sitter som en ring ved grenens basis, uten å skade den. Ikke skjær helt inntil stammen og ikke langt utenfor. Skulle du få sår og skader på treet kan det være lurt og dekke over med sårbalsam som forhindrer råte og intensiverer treets helbredende prosess. Podevoks kan også brukes.

Beskjæringsredskaper:

Bruk skarpe og rene redskaper for ikke å skade treet.

Beskjæringssaks: til mindre greiner inntil 2 cm tykke.

Grensaks: til greiner tykkere enn 2 cm.

Greinsag: til greiner som er tykkere enn 4-5 cm.

Gardintrapp: Det er lettere å bruke grensag på en stige, enn å bruke forlengelsesskaft til greinsaga.

HVORDAN FORYNGE ET GAMMELT EPLETRE?

Trær som har vært i bæringsalderen så lenge at veksten har begynt å avta, kan få sin bærealder forlenget og veksten vedlikeholdt med riktig skjæring.

Kraftig beskjæring bør gjøres over 3-5 år, ellers vil treet reagere med massevis av nye skudd og kraftig vekst.

Første år:

 • Fjern ca 1/3 av de vertikale (opprette grenene) inne i kronen, på hovedgrenene.
 • Fjern alltid kryssende, sykdomsbefengte og skadede grener.
 • Klipp toppene av ca 1/3 av alle skuddene som er igjen.
 • Fjern fullstendig innover-vendende skudd på stammen og hovedgrenene innerst og nederst i kronen.
 • Pass på at du ikke tar for mye første året.

Andre år:

 • Fjern igjen en god del av de opprette skuddene inne i kronen.
 • Beskjær ledegrener til utover-vendene skudd, klipp igjen av toppene for å stimulere forgrening.
 • Fjern noen få grove grener i midten av treet for å åpne for luft og lys i krona.
 • Fjern halvparten av veksten fra forrige årsvekst, men la de best utviklede utover-vendende grenene være.

Tredje år:

 • Fortsett å klippe av toppene på skuddene for å stimulere forgreninger.
 • Fjern vanskudd som skyter fra grenkragene av fjernede grener.
 • Nå bør det formes noen fruktbærende skudd. Sørg for at de får luft og lys.
 • Nå bør det være mulig å forsiktig starte normale beskjæringsrutiner.

BESKJÆRING AV KIRSEBÆRTRE

Den beste tiden for beskjæring av kirsebærtrær (og andre steinfrukttrær; plommer, nektariner og aprikos) er tidlig om høsten etter innhøsting, for da leges sårene raskt.  Steinfrukttrærne er «blødere» og vil derfor lettere utsettes for sykdommer ved beskjæring på senvinteren/våren. Steinfrukttrærne bærer naturlig mye frukt og  beskjæringen gjøres mindre kraftig (mindre forkortning) enn på epletrær, men på samme måte.

Søtkirsebær (moreller) krever ingen regelmessig beskjæring. La kirsebærtreet få utvikle sin naturlige form.  Hvis treet trenger sterk foryngelsesbeskjæring bør det gjøres like etter blomstring (se over).

Surkirsebær trenger sjelden å beskjæres i det hele tatt etter andre året, men kan tynnes kraftig en gang i blant.

Kilder:

http://www.publicPollen.no

«Busker og trær for norske hager», Egil Hansen og Ole Billing Hansen

#beskjæreepletre

#beskjærekirsebærtre

#grunnertilåbeskjæreepletre

2 kommentarer

 1. Sidsel Rønnevig sier:

  Jeg har et gammelt rot skudd av et ell gammelt Kirsebær tre mørke bær med rød saft. det setter mange rot skudd utover i hagen blomstrer masse men får bare noen få bær ca 10 stk hva skal jeg gjøre for og få mere bær på tret det er nå ca 45 år gammelt beskjærte det i høst.2021. for første gan men det hjalp ikke fikk ikke mere bær. i år.

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: