Dyrking av bærbusker i krukker eller potter

blåbær (1)

Bærbusker får du som oppstammede busker og busker podet på stamme i hagesentrene. Ved planting bør røttene plantes minst like dypt som de var fra planteskolen og strø gjerne jord mellom røttene ved plantingen så det blir god kontakt mellom røttene og jorda.

Frostfrie (vinterisolerte) krukker: Bærbusker på balkong eller veranda kan fint stå i krukker som tåler frost og som har hull til drenering.  Jo større krukken er jo bedre.  Den bør romme 20-30 L jord. Mindre krukker vil kreve mer tilsyn fordi de tørker fortere ut og må vannes oftere.

Jord

Du trenger næringsrik jord med drenering og sand i bunnen. Det er en fordel å bruke jord som hverken er for tung eller for lett, men som er litt luftig og som holder på fuktigheten.

Bær som vil ha sur jord:  Hageblåbær trenger sur jord for å kunne ta opp nødvendige næringssalter,  pH 4,5 – 5.  Jorda bør helst være lett og luftig, så røttene får nok luft og vann. Du kan gjøre jorda surere ved å strø i barnåler, grannåler gir raskere sur jord enn furunåler. Rhododendron- eller hortensiajord kan fint brukes som den er.

Bær som vil ha tørr jord: Tindved vil gjerne ha tørr jord, det vil si jord som er veldrenert og sandholdig. Den tåler godt å tørke mellom hver vanning.

Gjødsel

Naturlig hagegjødsel (eks. benmel ved planting og blodmel etter høsting) eller husdyrgjødsel anbefales, men mineralgjødsel kan også brukes.

Vanning

Jevn vanning, særlig i modningstiden er vanningen viktig. Ellers blir bærene små. Jorden skal være passe fuktig.  Du kan kjenne etter om den er for tørr eller våt ved å klemme sammen en jordklump. Det skal ikke renne vann av den. Kjølig og klebrig er akkurat passe.

Beskjæring

Gjøres for å forynge buskene, da greiner som er veldig gamle ofte bærer dårlig.  Også for å styre vekst og form, øke luftsirkulasjonen og redusere sykdommer som soppsporer, og for å fjerne dødt og sykt plantemateriale.

Generelt beskjæres bærbusker på ettervinteren før sevja stiger, men ikke i temperaturer under -10ºC.

Les mer om beskjæring av de ulike bærsortene nedenfor.

Skadedyr og sykdommer

For å beskytte avlingen mot fugler kan det være lurt å dekke buskene med et nett eller fiberduk.

Du finner råd til bekjempelse av sykdommer og skadedyr i vår blogg; Naturlig plantevern, og her; www.plantevernguiden.no.

Overvintring

Lunt, og under tak. Krukkene bør isoleres utvendig for eksempel med aviser og plast, og dekkes til på toppen så jorda ikke blir så våt at den fryser. Vi i Gartnerbutikken kan anbefale Nelson Garden Potteisolasjon for potter opptil ø45 cm, 50 cm dype.

 

Her er 8 bærbusker du kan ha på balkongen:

SOLBÆR – Ribes nigrum 

black currant with leaf isolated on white background

Modnes fra midten av juli til august. Svært vitaminrike bær. Bladene smaker også solbær og kan brukes i te. La ca 3 g tørkede blader trekke i en stor kopp kokende vann i 10 min. før bladene siles av og teen eventuelt søtes med honning.

Hardførhet:H5 -H6

Høyde: 1-1,5 m

Plassering: Sol-halvskygge.

Formering: Du kan plante om rotavleggere, eller ta stiklinger (harde, vedaktige) fra den midterste delen av en gren. Taes om høsten og vinteren.

Beskjæring: Solbær bærer på 2 år gamle greiner og eldre. Den bærer best på greiner som er 2-3 år gamle. Greinene bør skjæres etter planting for å stimulere til vekst det første året. Svake greiner kan skjæres vekk og kraftige greiner kan skjæres ned til ca 15 cm over bakken. Beskjæring om vinteren eller tidlig vår 2. året: Skjær vekk de svakeste skuddene (tilvekst som er yngre enn et år), ca 1/3 av skuddene . Beskjæring senere:  Beskjær 2 eller 3 av de eldste greinene tidlig om våren ned til ca 10 cm over bakken.

Forebygge mot sykdom: Bærbuskbladfall: Hvis det er mye fuktig vær kan bladene få små, runde flekker og gulne og falle av. Soppen overvintrer på de nedfalne bladene. Tiltak: Fjerne gammelt bladverk under plantene.

Stikkelsbær og solbær kan bli utsatt for stikkelsbærdreper/solbærmeldugg. Hvitt og senere brunt belegg i skuddtoppen og på karten. Tiltak: Fjerne toppskudd med begynnende angrep, da soppen overvintrer i knoppene i skuddspissene. Noen sorter er mer resistente enn andre.

RIPS – Ribes rubrum

summer fruits: redcurrant

Modnes fra juli-september, avhengig av sort.

Hardførhet: H4-H7

Høyde:1-1,5 m

Plassering: Sol-halvskygge.

Formering: Stiklinger (harde vedaktige). Taes om høsten eller vinteren.

Rips bærer mest bær på greiner som er fra 2 år og inntil 6-7 år.

Beskjæring: Greinene bør skjæres etter planting for å stimulere til vekst det første året. Svake greiner kan skjæres vekk og kraftige greiner (3 til 5 stykker) skjæres ned til ca 10 cm over bakken. Beskjæring 2. året: Skjær vekk de svakeste skuddene, ca 1/3 av skuddene. Beskjæring senere: beskjær 2 til 3 av de eldste greinene ned til ca 10 cm over bakken.

Forebygge mot sykdom: Fjerne gammelt bladverk under plantene. Hvis det er mye fuktig vær kan bladene få bladflekksopp som viser seg som små, brune og sammenflytende flekker på bladene og bladene faller av.

STIKKELSBÆR – Ribes uva-crispa

gooseberry fruit closeup isolated on white background

Hardførhet: H6

Høyde: Opptil 1 m

Plassering: Sol-halvskygge.

Formering: Avleggere anbefales.

Beskjæring: (Likt som ripsbusker). Greinene bør skjæres etter planting for å stimulere til vekst det første året. Svake greiner kan skjæres vekk og kraftige greiner (3 til 5 stykker) skjæres ned til ca 10 cm over bakken. Beskjæring 2. året:  Skjær vekk de svakeste skuddene, ca 1/3 av skuddene. Beskjæring senere: beskjær 2 til 3 av de eldste greinene ned til ca 10 cm over bakken.

Forebygge mot sykdom:  Hvis det er mye fuktig vær kan bladene få bladflekksopp som viser seg som små, brune og sammenflytende flekker på bladene og bladene faller av. Tiltak: Fjerne gammelt bladverk under plantene.

Stikkelsbær og solbær kan bli utsatt for stikkelsbærdreper/solbærmeldugg. Hvitt og senere brunt belegg i skuddtoppen og på karten. Tiltak:  1. Velge resistente sorter 2. fjerne toppskudd med begynnende angrep, da soppen overvintrer i knoppene i skuddspissene.

HAGEBLÅBÆR – Vaccinium corymbosum

Blaubeeren oder Kulturheidelbeeren mit Blättern, freigestellt vor Weiß

Modnes fra midten av juli til august.

Hageblåbær, som ofte kalles amerikanske blåbær, er krysninger fra flere Nord amerikanske Vacciniumarter. De to viktigste er høybusket blåbær (Vaccinium corymbosum) og lavbusket blåbær (vaccinium angustifolium). I forhold til skogsblåbær er hageblåbærene større, søtere og med en mildere aroma. De har fargestoffer (antocyaner) bare i skinnet så man blir ikke blå på tunga av å spise hageblåbær.

Blåbærbuskene er selvfertile, men planting av 2 sorter gir flere bær. 3 sorter gir best kryssbestøvning og flest bær.

Hardførhet: H4-H6. Tåler godt frost.

Høyde: ca 1,2 -2 m.

Plassering: Sol-halvskygge, helst lunt og varmt.

Formering: Stiklinger.

Beskjæring: Skjæres lite de første årene. Svake greiner og greiner som ligger nede på jorda fjernes. Nye skudd tynnes ut så bare 2-3 nye skudd beholdes hvert år. Beskjæring senere: 2 til 3 av de eldste greinene kan beskjæres ned til ca 10 cm etter 4-5 år. Deretter det samme hvert 2.-3. år.

Hageblåbær er lite utsatt for sykdom.

BRINGEBÆR – Rubus Idaeus

strawberrys

Vanligvis ikke så egnet til å stå i krukke, men er du heldig finner du en sort som er herdig nok. (Navnsorten Aroma Queen skal visst ha best smak.) Ulike sorter har forskjellig modningstid, fra Juli og utover.

Hardførhet: H4-6

Høyde: Ofte over 1,5 m.

Plassering: Sol-halvskygge. Gjerne luftig.

Formering: Det enkleste er deling av rotskudd.

Stell: Greinene bør støttes opp så de ikke knekker. Vannes sparsomt, men litt mer under bærmodning.

Beskjæring: Når et skudd har båret frukt en gang, dør det. Gamle skudd fjernes hvert år slik at de de nye skuddene som kommer fram får lys. Sommerbringebær bærer på fjorårets grein, mens høstbringebær bærer på årets grein. Er du i tvil kan du spare på greiner som er friskt grønne/brune og skjære vekk gråbrune greiner med avflasset bark og fruktskaft.

BJØRNEBÆR – Rubus fruticosus

The blackberry

Halvbusk (delvis slyngende) som er fin å binde opp inntil en vegg. Sørvegg gir tidligst avling.  Planten bør få minst 30 L jord.

Hardførhet: H1-3

Høyde: Opptil 3 m.

Plassering: Sol. Lunt.  Må tildekkes om vinteren.

Formering: frø, stiklinger (tuppen av skudd), avleggere

Beskjæring: ved planting (om våren) kan svake skudd fjernes og de andre skjæres ned til ca 20-30 cm. Etter høsting: Like etter høsting bør svake skudd og skudd som har båret frukt skjæres bort. 5-7 kraftige skudd bør beholdes for å produsere bær. Nye stengler som kommer opp fra rota bør bindes opp etter hvert som de vokser. De vil gi avling neste år.

ARONIABÆR – Aronia Melanocarpa

Branch of black chokeberry (Aronia melanocarpa) isolated on the

Svarte store bær som ligner på solbær, og inneholder nesten dobbelt så mye antioksidanter (fenoler) som blåbær! Det tar noen år før busken kommer i full bæring.

Kan høstes fra slutten av september og utover høsten.

Hardførhet: H6-7

Høyde: 1,5 – 3 m.

Plassering: Helst solrikt.

Formering: frø, stiklinger, eller rotskudd.

Beskjæring: Tåler godt beskjæring. Beskjæres helst tidlig om våren så den rekker å sette blomster og bære frukt.  Busken bør tynnes ut så sollyset når frem til bærene.

TINDVED – Hippophaë rhamnoides

Sea buckthorn berries branch

Oransje bær om høsten med høyt innhold av C-vitaminer og antioksidanter. Skudd som bærer frukt kan med fordel skjæres av med bærene på og fryses. Da er det lettere å plukke av bærene uten at de knuses.

Liker veldrenert og gjerne sandholdig jord. Plantene tåler å tørke mellom hver vanning.

Tindved er enkjønnet og kan ikke befrukte seg selv, så det er nødvendig med han- og en hun plante for å få bær.

Hardførhet: H7-8

Høyde: Kan bli opptil 5 m.

Plassering: Sol, og i dyp jord.

Formering: Stiklinger, rotavleggere, deling.

Beskjæring: Enten ved uttynning av de eldste greinene,  eller ved at alle greinene skjæres ned til ca 15 cm over bakken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: