Vekstsesongen i Norge, fra første frostfrie natt om våren til første frostnatt om høsten, er ikke lenge nok for alle typer grønnsaker, urter og blomster til å blomstre og bli høsteklare hvis vi ikke forlenger sesongen med forkultivering innendørs. Særlig vekster som ulike kål- og løktyper, selleri, mais, agurk, rødbete, mange sommerblomster og urter egner seg til innendørs oppal før de plantes ute.
I denne bloggen finner du én såkalender for innendørs forkultivering og utplanting av grønnsaker og urter, og én såkalender for direktesåing på friland. I tillegg kan du lese enkle veiledninger til forkultivering av tomater og urter.
NYHET! Høsten 2019 lanserte Nelson Garden et nytt vinterfrø-sortiment av grønnsaksfrø som man kan dyrke i drivhus og på friland hele året! Det nye sortimentet heter «Så året rundt» og består av nesten 60 ulike grønnsaker, blant annet kål-vekster, salater, rot-grønnsaker og forskjellige planteskudd. Så-året-rundt frø finnes nå i vårt frø utvalg.
Se Nelson Gardens video om vinterfrøene her: «Så året rundt – nytt frøsortiment«
SÅKALENDER 1: FORKULTIVERING INNENDØRS OG UTPLANTING
Klikk på lenkene for å bestille frø, eller lese frøposens anvisning om såing og planting.
JANUAR
1.-30. januar
FEBRUAR
1.-15. februar
- Chili Utplanting fra ca 15. mai
- Aubergine Utplanting ca. 15 mai eller ved laveste nattetemperatur +10 ºC (drivhus anbefales eller veldig varm plass ute)
- Jordbær, måneds- Utplanting etter siste frost
15.-30. februar
- Asparges (pluggboks anbefales) Kan settes ut i drivhus fra april og plantes ut når den har vokst seg håndterlig (april-mai). Høstes om våren etter 3-4 år. Når du har fått den stor kan du ha den i 15-20 år.
- Aubergine Utplanting ca. 15 mai eller ved laveste nattetemperatur +10 ºC (drivhus anbefales eller veldig varm plass ute)
- Jordbær, måneds- Utplanting etter siste frost
- Paprika Utplanting (drivhus/drivbenk anbefales, eller veldig varm plass ute) fra 15.mai
- Purre Utplanting april-mai
MARS:
1.-15. mars
- Asparges (Pluggboks anbefales). Kan settes ut i drivhus fra april, og plantes ut når den har vokst seg håndterlig (april-mai). Kan høstes om våren etter 3-4 år.
- Aubergine Utplanting ca. 15 mai eller ved laveste nattetemperatur +10 ºC (kalddrivhus anbefales)
- Blomkål Utplanting ca 1. april – ca 15. juni
- Brokkoli Utplanting ca 1.mai -ca 30. mai
- Basilikum Utplanting ca 20. mai ved laveste nattetemperatur +15 ºC
- Bladpersille Utplanting fra ca. 1. mai – ca 15. juni
- Gressløk Utplanting ca 1. mai til ca 15. august
- Jordbær, måneds- Utplanting etter siste frost
- Jordbærtomat /Physalis Utplanting etter frost
- Lavendel Utplanting etter frost
- Månedsjordbær Utplanting etter frost
- Oregano/Bergmynte Utplanting ca 1.mai – ca 15. juni
- Rosmarin Utplanting ca 15. juni (drivhus/drivbenk anbefales)
- Paprika Utplanting ca 15. mai (kalddrivhus anbefales, eller veldig varm plass ute)
- Pak choi (sellerikål) Utplanting etter frost til august
- Purre Utplanting april-mai
- Sellerirot Utplanting ca 15. mai til ca 15. juni
- Stilkselleri Utplanting etter frost
- Salatløk Utplanting etter frost
- Sjalottløk Utplanting etter frost
- Sølvløk Utplanting i mai
- Sitronmelisse Utplanting fra ca. 10. mai
- Stevia Utplanting (Krukke anbefales) fra ca 10. mai
- Timian Utplanting fra ca 10.mai – 1. juni
- Tomat Utplanting ca 15. mai – ca 30. juni
15.-31. mars
- Asparges (pluggbrett anbefales) Kan settes ut i drivhus fra april ,og plantes ut når den har vokst seg håndterlig (april-mai). Kan høstes om våren etter 3-4 år. Når du har fått den stor kan du ha den i 15-20 år.
- Basilikum Utplanting fra ca. 20. mai ved laveste nattetemperatur +15 ºC
- Blomkål Utplanting fra ca 15. mai – ca 15. juni.
- Jordbær, måneds- Utplanting etter siste frost
- Jordbærtomat /Physalis Utplanting etter frost
- Kål, Hvit- Utplanting fra ca 15. mai- ca 1.juli
- Kepaløk Utplanting etter siste frost
- Lavendel Utplanting etter frost
- Månedsjordbær Utplanting etter frost
- Oregano/Bergmynte Utplanting mai-juni
- Pak choi (sellerikål) Utplanting etter frost til august
- Persille (Krus-) Utplanting ca 15. mai – ca 15. juni
- Purre Utplanting april-mai
- Rødkål Utplanting fra ca 15. april – ca 1.juli
- Salat Utplanting april-august
- Salatløk Utplanting etter frost
- Sitronmelisse Utplanting fra ca. 10. mai
- Sjalottløk Utplanting etter frost
- Sølvløk Utplanting i mai
- Stilkselleri Utplanting etter frost
- Stevia Utplanting (Krukke anbefales) fra ca 10. mai
- Tomat Utplanting fra ca 15. mai – ca 1. juli
- Timian Utplanting fra ca 10.mai – 1. juni
APRIL
1.- 15. april
- Aubergine Utplanting ca 15. mai ved laveste nattetemperatur +10 ºC
- Asparges (Pluggboks anbefales) Kan settes ut i drivhus fra april ,og plantes ut når den har vokst seg håndterlig (april-mai). Kan høstes om våren etter 3-4 år. Når du har fått den stor kan du ha den i 15-20 år eller mer.
- Basilikum Utplanting fra ca. 20. mai ved laveste nattetemperatur +15 ºC
- Oregano/Bergmynte Utplanting mai-juni
- Brokkoli Utplanting ca 15. mai – ca 15. juni
- Bønnevikke (forkultivering anbefales i Midt- og Nord-Norge) Utplanting mai-juni
- Dill Utplanting ca 10. mai – ca 15. juni
- Gressløk Utplanting ca 10. mai – ca 15. august
- Grønnkål Utplanting ca 15. mai – ca. 1.juni
- Kepaløk Utplanting etter siste frost
- Koriander Utplanting etter frost, ca 10. mai – ca 15. juni
- Knutekål Utplanting ca 15. mai – ca 1. juni
- Kålrot Utplanting ca 15 mai- ca 1. juli
- Lavendel Utplanting etter frost
- Løpstikke Utplanting ca. 10.mai – ca 15. juni
- Mais Utplanting etter frost
- Melon Utplanting fra ca 1.juni
- Merian Utplanting ca. 10. mai – ca 15. juni
- Mynte Utplanting ca 10. mai – ca 15.juni (bør stå i krukke da den sprer seg lett)
- Månedsjordbær Utplanting etter frost
- Oregano /Bergmynte Utplanting ca. 1.mai – ca 15. juni
- Portulakk , Hage– Utplanting etter frost
- Pak choi (sellerikål) Utplanting etter frost til august
- Rosenkål Utplanting fra ca 10. mai – ca 1. juli
- Russisk Estragon Utplanting mai-juni
- Salat Utplanting april-august
- Salatløk Utplanting etter frost
- Sjalottløk Utplanting etter frost
- Sølvløk Utplanting i mai
- Salvie Utplanting når faren for nattefrost er over
- Sellerirot Utplanting fra ca 15. mai – ca 15. juni
- Sitronmelisse Utplanting fra ca 10.mai, når faren for frost er over
- Stilkselleri Utplanting etter frost
- Stevia Utplanting (krukke anbefales) fra ca 10. mai
- Spisskål Utplanting fra ca 15. juni eller ved jordtemperatur på +5 ºC
- Squash Utplanting fra ca 15. mai – ca 15. juni
- Tomat Utplanting fra ca 15. mai – ca 1. juli
- Timian Utplanting ca 10.- 31. mai
- Persille (Blad-) Utplanting fra ca 10. mai
- Persille (Krus-) Utplanting fra ca 10. mai
- Purre Utplanting april-mai
15. – 30. april
- Agurk Utplanting ca 15. mai – ca 15. juni
- Basilikum Utplanting fra ca 20. mai, ved laveste nattetemperatur +15 ºC
- Blomkål Utplanting ca 15.mai-15.juni
- Brokkoli Utplanting ca 15. mai – ca. 15. juni
- Brønnkarse Utplanting fra ca 10. mai
- Dill Utplanting ca 10. mai – ca 15. juni
- Gresskar Utplanting ca 15. mai – ca 15. juni
- Gressløk Utplanting ca 10. mai – ca 15. august
- Hodekål Utplanting ca. 15. mai
- Jordbær, måneds- Utplanting etter frost
- Grønnkål Utplanting ca midt mai – ca. 1.juni
- Kepaløk Utplanting etter siste frost
- Koriander Utplanting etter frost, ca 10. mai – ca 15. juni
- Knutekål Utplanting ca 15. mai – ca 1.juli
- Kålrot Utplanting ca 15. mai – ca 1. juli
- Lavendel Utplanting etter frost
- Løpstikke Utplanting ca. 10.mai – ca 15. juni
- Oregano/Bergmynte Utplanting mai-juni
- Portulakk , Hage– Utplanting etter frost
- Pak choi (sellerikål) Utplanting etter frost til august
- Rosenkål Utplanting ca 15. mai
- Russisk Estragon Utplanting mai-juni
- Salat Utplanting april-august
- Salatløk Utplanting etter frost
- Salvie Utplanting når faren for nattefrost er over
- Sitronmelisse Utplanting fra ca 10. mai, når faren for frost er over
- Sjalottløk Utplanting etter frost
- Stevia Utplanting (krukke anbefales) fra ca 10. mai
- Spisskål Utplanting fra ca 15. juni eller ved jordtemperatur på +5 ºC
- Squash Utplanting fra ca 15. mai – ca 15. juni
- Sukkererter Utplanting ca 10. mai – ca 1. juni
- Sølvløk Utplanting i mai
- Timian Utplanting fra ca 10.mai – 1. juni
MAI
1.-30. mai
- Agurk Utplanting ca 15. mai – ca 15. juni
- Blomkål Utplanting ca 15.mai-15.juni
- Basilikum Utplanting fra ca 20. mai ved laveste nattetemperatur +15 ºC
- Drue-agurk. Utplanting etter 3 -4 uker.
- Oregano/Bergmynte Utplanting mai-juni
- Brekkbønner Utplanting ca 20. mai- 1. juni
- Brokkoli Utplanting ca 15. mai – ca. 15. juni
- Fennikel Utplanting ca 1. juni
- Gresskar Utplanting ca 20. mai
- Koriander Utplanting etter frost, ca 10. mai – ca 15. juni
- Kålrot Utplanting ca 15. mai – ca 1.juli
- Knutekål Utplanting ca 15. mai – ca 1.juli
- Løpstikke Utplanting ca. 10.mai – ca 15. juni
- Månedsjordbær Utplanting etter frost
- Russisk Estragon Utplanting mai-juni
- Salat Utplanting april – august
- Salvie Utplanting når faren for nattefrost er over
- Sitronmelisse Utplanting fra ca 10.mai, når faren for frost er over
- Spisskål Utplanting fra ca 15. juni eller ved jordtemperatur på +5 ºC
- Sukkererter Utplanting ca 10. mai – ca 1. juni
- Squash Utplanting ca 20. mai – ca 1.juni
JUNI
1.-30. juni
- Kinakål Utplanting ca 1. juli- 1. august
- Koriander Utplanting etter frost, ca 10. mai – ca 15. juni
- Løpstikke Utplanting til ca 10. mai – 15. juni
- Månedsjordbær Utplanting til slutten av juni
- Spisskål Utplanting fra ca 15. juni eller ved jordtemperatur på +5 ºC
Herding før utplanting er viktig!
Før utplantingen må småplantene tilvennes vind, sol, lavere temperatur og lavere luftfuktighet. De første dagene før utplanting (jo flere dager jo bedre, inntil en uke) bør småplantene bæres ut på dagen og inn igjen om kvelden, helst settes i skyggen den første tiden og med gradvis økt utetid.
SÅKALENDER 2: DIREKTESÅING UTENDØRS
Anbefalingene er basert på erfaringer med Østlandet som utgangspunkt.
MARS (I drivhus/drivbenk)
15.-31.
APRIL(direktesåing ute)
1.-15. april
- Bladbete/Mangold
- Brokkoli
- Erter Jorda må være minst +10 ºC
- Gulrot Jorda må være minst +6 ºC
- Knutekål
- Mainepe `Golden ball`
- Peppermynte Bør stå i krukke/potte da den sår seg lett
- Ruccola til ca 1. september, men unngå såing på midtsommeren; 15. juni -15. juli.
- Reddik
- Salat mix
- Salat plukk
- Salatløk
- Sølvløk
- Spinat til ca 15. juni og fra ca 15. august til ca 15. september.
15.-30. april
- Bønner (jorda må være +15 ºC) til ca. 1. juli
- Bladbete til ca. 15.juni
- Brokkoli
- Brønnkarse til begynnelsen av august
- Erter Jorda må være minst +10 ºC
- Gulrot Jorda må være minst +6 ºC
- Kålrot
- Koriander Sås i varm jord
- Knutekål
- Kepaløk
- Pastinakk
- Persillerot
- Peppermynte Bør stå i krukke/potte da den sår seg lett
- Purre
- Reddik
- Salat mix
- Salat plukk
- Salatløk
- Sjalottløk
- Sølvløk
- Spinat til ca 15. juni og fra ca 15. august – ca 15. september.
MAI (direktesåing ute)
1.-15. mai
- Agurkurt
- Bladbete/Mangold
- Brokkoli
- Bønnevikke
- Brønnkarse
- Bønner
- Dill
- Erter Jorda må være minst +10 ºC , til ca 1. juli
- Fennikel
- Gressløk
- Gulrot Jorda må være minst +6 ºC
- Kepaløk
- Knutekål
- Koriander Sås i varm jord
- Kålrot
- Løpstikke
- Pastinakk
- Persille
- Persillerot til ca 15. mai
- Peppermynte Bør stå i krukke/potte da den sår seg lett
- Purre
- Reddik
- Ruccola til ca 1. september, men unngå såing på midtsommeren; 15. juni – 15. juli.
- Rødbete
- Sukkererter
- Salat mix
- Salat plukk
- Salat, Romano–
- Salatløk
- Sjalottløk
- Sølvløk
15-30. mai (direktesåing ute)
- Agurkurt
- Bladbete/Mangold
- Brokkoli
- Brønnkarse
- Bønner
- Dill Fra ca 1. mai til begynnelsen av august
- Drueagurk. Jorda må være minst +15 ºC. Dekkes med fiberduk frem til blomstring.
- Erter Jorda må være minst +10 ºC
- Fennikel
- Gulrot Jorda må være minst +6 ºC
- Kjørvel Fra ca 15. mai til juli
- Koriander Sås i varm jord
- Knutekål
- Kålrot
- Løpstikke til ca 15. juni
- Pastinakk
- Persille
- Peppermynte Bør stå i krukke/potte da den sår seg lett
- Portulakk, Hage-
- Purre
- Reddik
- Ruccola til ca 1. september, men unngå såing på midtsommeren; 15. juni – 15. juli.
- Rødbete
- Sukkererter
- Salat mix
- Salat plukk
- Salat, Romano-
- Salatløk
- Sjalottløk
- Sølvløk
JUNI (direktesåing ute)
1. – 15. juni
- Agurkurt
- Bladbete til ca. 15.juni
- Brokkoli til ca 15. juni
- Brønnkarse
- Bønner
- Dill
- Drueagurk. Jorda må være minst +15 ºC. Dekkes med fiberduk frem til blomstring.
- Erter
- Fennikel
- Gulrot Jorda må være minst +6 ºC , til juli
- Kjørvel
- Koriander
- Knutekål
- Kålrot
- Løpstikke til ca 15. juni
- Mainepe `Golden ball`
- Mainepe `Enon Kanta`
- Persille til ca 15. juni
- Peppermynte Bør stå i krukke/potte da den sår seg lett
- Purre til ca 15. juni
- Portulakk, Hage-
- Reddik
- Rødbete til ca 15. juni
- Salat mix
- Salat plukk
- Salat, Romano-
- Salatløk
- Sukkererter til ca 15. juni
- Ruccola til ca 1. september, men unngå såing på midtsommeren mellom 15. juni og 15. juli.
- Ramsløk
15. -30. juni
- Agurkurt
- Brønnkarse
- Bønner
- Dill
- Erter til ca 1. juli
- Gulrot Jorda må være minst +6 ºC , til juli
- Kjørvel
- Knutekål til ca 1. juli
- Koriander
- Kålrot til ca 1. juli
- Mainepe `Enon Kanta`
- Salat mix
- Salat plukk
- Salat, Romano-
- Salatløk
- Ramsløk
- Reddik
- Vinterreddik
JULI (direktesåing ute)
1.-15. juli
- Brønnkarse
- Dill
- Mainepe `Enon Kanta`
- Salat mix
- Salat plukk
- Salat, Romano-
- Salatløk
- Japansk kål mix
- Ramsløk
- Reddik
- Vinterreddik
15.-30. juli
- Brønnkarse til august
- Dill til august
- Japansk kål mix til august
- Ruccola til september, men unngå såing på midtsommeren; 15. juni -15. juli.
- Ramsløk til oktober
- Reddik til oktober
- Salat mix til september
- Salat plukk til august
- Salat, Romano- til august
- Salatløk til august
- Vinterreddik til ca 15. august
FORKULTIVERE TOMAT:
- Så frøene 0,5-1 cm dypt i romtemperert såjord (veldrenert jord med svak gjødsling), for eksempel Plagron Light mix eller Biobizz Light mix. Begge disse er svakt gjødslet og inneholder også perlitt.
- Jorden skal være lett fuktig. Vann og trykke lett til før du sår. Vann gjerne fra skålen slik at ikke jorden i overflaten blir for fuktig. Bruk 20% flere frø enn du vil ha planter. 1-2 frø i hver potte eller plugg. Dryss lett jord over.
- Vi anbefaler å plassere småpottene eller pluggene i et minidrivhus oppå en varmematte . Lufttemperaturen bør være ca. 22º -26 ºC under spiringen. Sørg for at frøene ikke tørker.
- Etter spiring må plantene ha lavere temperatur, ca. 18 º-20 ºC, og gradvis mer lys, men ikke fullt sollys med en gang. Forkultiveringslys; se Vekslys Duo med stativ eller Spire- og stiklingslys.
- Frøplantene prikles (deles) over i egne potter når plantene har fått 2-4 par med blader etter kimbladene (frøbladene), det vil si etter ca 2-3 uker. Grav opp planten med en gaffel og plasser den med så mye røtter som mulig og med jord helt opp til de nederste bladene. For å unngå å skade transportkanalene i plantene bør de holdes i bladene, og ikke i stilken når de flyttes. Maks 1 plante per potte. Etter at plantene er priklet bør de skjermes for sterkt sollys i et døgn. De kan ompottes for andre gang ca 3-4 uker etter prikling.
- Gjødsling: Hvis du bruker jord som er tilsatt litt næring trenger ikke spirene å gjødsles. Hvis ikke, kan du gjødsle med 1/4 styrke etter 2 uker. Deretter med gradvis økt styrke opp mot gjødselens anbefalte dose ettersom planten vokser seg til.
- Utplanting kan gjøres når faren for nattefrost er over, på en solrik og varm vokseplass.
FORKULTIVERE URTER:
Så frøene i lett fuktig og romtemperert jord, for eksempel Plagron Lightmix. Du kan så 5-10 frø i én og samme potte, og senere prikle (dele) dem opp til enkeltplanter eller plante ut hele potteklumpen (ved laveste nattetemperatur +10 ºC) . Urtenes krav til jord er i hovedsak forskjellig for to hovedtyper av urter. Middelhavsurter som timian, merian, oregano, og rosmarin vil ha mager og tørr jord, mens frodige urter med friske grønne blader som mynte, melisse, persille, gressløk, løpstikke, kjørvel, dill, koriander og estragon vil ha mer fuktig og næringsrik jord. Les mer i vår blogg: Urteguide for den matglade! eller les anvisningen på frøposen.
Gjødsel: Krydderurter er ganske nøysomme når det gjelder vann og næring. Hvis de får for mye gjødsel utvikler de stor bladmasse, men smak og aroma avtar. Bruker du jord som er tilsatt litt næring som Plagron Lightmix, kan du enten blande i litt kompostjord etter en ukes tid, eller gi plantene flytende gjødsel (én gang i måneden).
Frøene skal sjelden dypt ned i jorden, men ca to til tre ganger frøets diameter. Deretter dekkes det til med bare litt jord. Frø som er «lysspirende» trenger lys for å spire og må ikke dekkes med jord. Hvis frøene er «lysspirende» står dette på frøposen.
Den beste spiretemperaturen varierer for ulike krydderplanter fra ca 15 º til 27 ºC, men for de fleste sorter er optimal spiretemperatur ca 22 ºC. Hvis lufttemperaturen er lavere enn 22 ºC er det lurt å bruke varmematte.
Urter trives i høy luftfuktighet. Vi anbefaler derfor å bruke minidrivhus som holder på fuktigheten, men det går også an å dekke til pottene med plastfolie.
Når frøene har spirt og fått sitt første bladpar etter frøbladene, bør de raskt få lys og lavere temperatur, 15º -18 ºC. Forkultiveringslys; se Vekstlys Duo med stativ eller Spire- og stiklingslys. Med forkultiveringslyset kan du samtidig dyrke andre planter i ca samme høyde, for eksempel salat, spinat og mikrogrønt (Se Micro leaf ). Salat og spinat tåler litt kulde og snøfall, og kan plantes ut i april. Salat kan sås flere ganger utendørs i løpet av sesongen og spinaten kan høstes opptil fire ganger hvis den ikke klippes helt ned.
Husk herding før utplanting. Sett plantene ut om dagen, beskyttet for vind og i skyggen de første dagene.

#forkultivereurter
#forkultiveretomat
#grønnsaksfrø
#såkalenderforgrønnsakerogurter