Gjødsel av naturlig husholdningsavfall

Coffee cup and saucer on a white background.

I denne bloggen finner du tips til hvordan du kan bruke naturlig husholdningsavfall som gjødsel i hagen og eller innendørs. Organisk gjødsel tilfører både næring til plantene og til mikroorganismene i jorda som påvirker plantenes næringstilførsel og bedrer jordstrukturen.

Kaffegrut. Dette funker spesielt godt på surjordsplanter, som rhododendron, roser, flere frukttrær og asalea.  Rhododendronplantene har ca 5 til 15 års utviklingstid før de er i full størrelse. Kaffegruten er rik på nitrogen og fosforsyre. Samle kaffegrut og spre den utover en avis så den får tørke og blir lettere å fordele. Den tørre gruten kan sprinkles rundt plantene og deretter arbeides inn i jorden. Lukten fra kaffen holder katter, snegler og maur borte.

Gjødslingsvann av te eller kaffe til potteplanter inne og ute: Bland noen klyper te eller kaffegrut med vann, rist godt og la det virke litt.  Kaldt tevann kan brukes direkte, eller kald kaffe, men kaffe bør tynnes godt ut med vann til den ligner te.

Bananskall.  Biter av bananskall er utmerket for roser og andre vekster. Når du planter roser, grav et lite hull ved siden av stammen hvor du begraver bananskallet. Om du allerede har en rosebusk, kan du legge biter av bananskall i topplaget av jorda ved stammen.  Om du gjentar gjødslingen med bananskall 3-4 ganger i løpet av sommeren trenger ikke rosene noe annen gjødsel. Til innendørs bruk bør du tørke bitene først, før du graver dem ned i potta. Ulemper: lukt fra bananskall kan tiltrekke mygg, fluer og bier. Bananene være sprøytet og er derfor ikke så gunstig å ha i potter med spiselige planter, for eksempel krydderurter.

Eggeskall. Tomatplanter elsker kalsium.  Vask skallene og knus dem. Biter med eggeskall kan legges over jorda, eller man kan male skallet ned til pulverform i en morter og blande det godt. Slik får du en jevn boost av kalsium til jorda.

Gjødslingslvann av eggeskall: La eggeskallene ligge i vann i noen dager og bruk vannet til gjødsling.

Tang og tare. Hakk opp en klase og bland med vann i en bøtte. Dekk til blandingen og la den stå i to til tre uker. Deretter fjerner du tangen, og lar vannet stå i nye tre-fire uker. Nå kan du helle gjødselen over på kanne med kork. Den må tynnes ut med like mengder vann før den brukes. Tang og tare er ekstra næringsrik om våren.

Tang-100

Kokevann. Du kan bruke kokevannet etter å ha kokt grønnsaker og egg. Avkjøl vannet, og det er det. Mildt og luktfritt tilskudd til inneplantene. NB: unngå saltet vann.

Akvarievann fra ferskvannsakvarier. Bare bruk det gamle vannet når du renser det. NB! Bør ikke brukes til spiselige vekster dersom du har gitt medisin til fiskene, eller hvis akvarievannet ikke har vært byttet på lenge.

Aske fra ren ved er god tilleggsgjødsel for frukttrær, spesielt steinfrukter, og bærbusker, gressplen (ca. 9-12 mnd utviklingstid til full størrelse) og planter som vil ha mye kalium som hodekål og rotfrukter, og for potteplanter. Aske er basisk, større mengder høyner pH-verdien i jorda, så vær forsiktig med planter som liker litt surere jord (som bringebær). Treaske er langtidsvirkende og inneholder kalium, kalsium, fosfor og andre sporstoffer.

Brennesle. Neslevann: Plukk brennesler og fyll opp en halv bøtte. Fyll på vann til toppen og sett på lokk. La bøtta stå i solen i 2-3 uker. Sil av og hell over på en tett beholder, for eksempel en vannkanne med skrukork. Husk at blandingen må tynnes ut med 10 deler vann før den brukes. Neslevann er utmerket gjødsel med høyt innhold av nitrogen og mineraler som plantene trenger for å vokse. Virker også mot insekter. NB! Den lukter!

Valurt. Et annet ugress som egner seg godt til gjødselvann. Samme fremgangsmåte som med brennesle.

Varm- og kaldkompost er hageentusiastenes beste jordforbedrer. Kompostert hageavfall kan også brukes innendørs som pottejord til urter, blomster m.m.                        (Les mer i vår blogg: Kompost)                                                                                              Gjødselvann av kjøkkenkompost: Fyll opp en nylonstrømpe, nettingpose eller lignende med noen desiliter kjøkkenkompost, legg den i en bøtte eller balje med vann og la den stå i noen dager. Kast kompostrestene i kompostbingen.

Gullvann (urin + vann). Nitrogenrik hurtigvirkende gjødsel som kan brukes som tilleggsgjødsel ca en måned etter grunngjødslingen. Det lages av én del urin og ni deler vann. Fargen skal være som veldig svak te, og lukten knapt merkbar. Gullvannet bør ikke oppbevares spesielt lenge, men kan stå i en lukket kanne i opp til to uker før lukten vil bli plagsom.

Nyklipt gress. Inneholder mye nitrogen, som blant annet er viktig for veksten. Næringen frigjøres etter omtrent en uke. Strø et lag, 5-10 cm, på jorda rundt næringskrevende planter. Kan og brukes i potter og i drivhus. Gressklippet kan blandes ut i like mengder vann og siles slik at man får fjernet ugressfrø.

HUSDYRGJØDSEL:

Hønsegjødsel. Rik på fosfor og nitrogen. Hurtigvirkende, men næringen tar raskt slutt.  Fersk husdyrgjødsel er litt for sterkt for planterøttene, kan inneholde soppsporer og gir dårlig smak på frukt, bær og grønnsaker. Fersk gjødsel blandet med mye strø kan også være uheldig fordi karbonet i strømaterialet brytes ned i jorda. Den kjemiske prosessen forbruker nitrogen og nitrogenet i jorda blir låst, slik at plantene kan få næringsmangel istedet. Men når den ferske avføringen får ligge og hvile en stund, helst i skygge eller halvskygge på en presenning med tildekket med fiberduk mot været, vil hverken skadelige bakterier som arbeider med nedbrytningen eller ugressfrø overleve. Nedbrytningen skaper varme slik som kompostering, og når haugen har kjølnet etter noen måneder til et halvt år, for eksempel fra høst til vår, er gjødselen brent. Hvis den får ligge enda lenger fortsetter nedbrytningen og næringsnivået synker. Husdyrgjødsel som man kjøper i hagesentre er enten brent (næringsrik) eller kompostert (mild). Begge typer har den fordelen at man slipper nitrogentapet og næringsnivået er mer balansert. Husdyrgjødsel inneholder alle viktige næringstoffer for de fleste planter; nitrogen (N), fosfor (P), kalium (K), mikro-næringsstoffer samt organisk materiale som hjelper til med å bygge opp humusinnholdet i jorda. Hønsegjødsel brukes ofte som komplement til annen husdyrgjødsel.  Dosering: opptil ca 2 desiliter per m² dyrkeoverflate.

Gjødslingsvann av hønsegjødsel : Bland et par never hønsegjødsel i en bøtte vann, rør om  og la den stå i et døgn. Sil blandingen over i en kanne. Den skal ha en farge som svak te, er den mørk kan du spe den ut med mer vann. Gjødslevannet er god tilleggsgjødsel til planter som vokser dårlig eller ser bleke og svakelige ut.  Vær ekstra forsiktig med å gjødsle grønnsaker fordi det kan være fare for plantene kontamineres eller brennes. Gjødselvannet bør ikke helles over rotgrønnnsaker eller over bladene på bladgrønnsaker som skal spises. Det er mindre fare for kontaminering på planter som tomater, meloner, og agurker, som har ikke har frukter i rotsonen der gjødselvannet tilføres.

Ku- og hestegjødsel. Bør brukes kompostert. Utmerket som grunngjødsling. Vendes noen centimeter ned i overflaten.  Kan gjerne kompletteres med mer nitrogenrik gjødsel som hønsegjødsel.

Kilder:

«Gjødsel – om hagens næringsliv» av Tina Råman, Ewa Marie Rundquist, Justine Lagache  http://www.matmerk.no                                                                                      http://www.gardena.com/no/garden-life/hage-magasin/enkelhet-fra-naturen-lag-din-egen-gjodning

#hjemmelagetgjødsel

#husholdningsgjødsel

#næringstilførsel

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: