Stell av Rhododendron

Rhododendron er en stor planteslekt i Lyngfamilien. Den er en lettstelt, praktfull vårblomstrende busk og kan i gode strøk bli opptil flere meter høy. De fleste sortene er vintergrønne (som Rhododendron yakushimanum ´Schneekrone´ på bildet), noen er bladfellende og noen er duftende.

Rhododendronslekten er svært variasjonsrik med over 1300 ville arter og tusenvis av hageformer.

De småvokste sortene er ofte mer hardføre enn de store. Rhododendron kan være flott som solitær plante, men liker seg som nabo- eller bakgrunnsplante til andre blomstrende planter i surjordsbed. Den kan passe godt sammen med andre vintergrønne busker. Høye og lave Rhododendron-sorter med forskjellige blader og blomster er fine i grupper.

Opprinnelig habitat: For det meste fra Himalaya og Øst-Asia.

Botanisk navn: Rhododendron ( fra gresk: rhodos, «rose»; dendron, «tre»)

Lyskrav/vokseplass: Trives på lune plasser i lett skygge eller svakt sollys. Storbladete sorter vil gjerne ha skygge. Små sorter blomstrer bedre i fullt sollys. Eldre busker bør skjermes for sterk vårsol til telen har gått. Kan gjerne plantes i en skråning der dreneringen er god. Rhodendron foretrekker fuktig klima og milde vintre (som på Vestlandet), men noen sorter er hardføre opptil klimasone H-7. Sjekk etiketten på planten der du kjøper den.

Vanning: Kan vannes nokså regelmessig fra sen vår slik at jorden holdes jevnt fuktig. Frem til begynnelsen av sommeren kan jorda dekkes til for å bevare fuktigheten.

Luftfuktighet: Liker høy luftfuktighet.

Jord: Godt drenert, dyp, løs, humusrik og sur jord (lav pH; rundt 4,5-5).

Planting: Bør settes i en bøtte med vann en times tid før planting. Plantene har ganske grunt rotsystem, så den trenger bare ca. 40 cm dyp grop til å plantes i, eller omtrent like dypt som potten den kjøpes i. Den vil ha løs jord, uten kalk og med god drenering.

Gjødsel: Kan gjødsles om våren med sur gjødsel. Vi i Gartnerbutikken kan anbefale Nelson Garden Rhodogjødsel. Du kan gjødsle sent på høsten året før du tenker å beskjære kraftig, slik at den får næring til å kompensere for det som fjernes. Hvis du venter med å gjødsle til etter beskjæringen kan de nye skuddene bli lange og svake.

Blomstring: I meste av landet blomstrer Rhododendron fra april til juni. Den blomstrer på fjorårets greiner. Artene har blomster med stor variasjon i farger som fiolett, gul, rosa, rød, oransje og fler.

Beskjæring: Vår og tidlig sommer knipes visne blomster forsiktig av. Om høsten, en god stund etter at den siste blomsten har visnet kan planten formbeskjæres forsiktig. Du trenger ikke beskjære den for å stimulere til vekst. Eldre busker kan foryngelsesbeskjæres ved å beskjære 1/3 av buskens høyde hvert år i tre år.

Høst/vinterdekke: Kan vannes videre utover høsten (til litt etter den første frosten hvis høsten har vært tørr). Dekk til med et lag av vissent løv under busken som vinterdekke.

Formering: Det letteste er stiklinger eller avleggere. Stiklinger taes av nye skudd med en liten «hæl» av gammel ved fra hovedstilken. Den beste tiden er juni eller september-oktober. Stikkes direkte i sandblandet sur jord i minidrivhus/ eller dekkes til med plast. Plasseres lyst, men ikke i direkte sollys. Avlegger: En grein bøyes ned i jorda, dekkes til med jord og en stein legges oppå, for å holde greinen fast.

Vil du vite hvordan du kan dyrke Rhododendron fra frø? Da kan du lese mer om dette på nettsiden til Den norske Rhododendronforening, se lenke her. Utviklingstid til full størrelse kan ta fra 5 til 15 år.

Sykdommer: Plantene kan få mangelsykdom (bladklorose) dersom jorda ikke er sur nok, eller dreneringen ikke er god nok. Det kan hjelpe å spraye bladene med en jernsulfat-løsning. Bladklorose gir gule blader med grønne bladnerver.

Giftig plante: Rhododendron er giftig for dyr og mennesker. I Norge er spesielt sauer utsatt når de går ute om vinteren og har lite annet å beite på. Honning fra plantens nektar kan forgifte mennesker (uten dødelig utfall). Kontakt giftinformasjonen hvis du trenger råd til hva som må gjøres fordi noen har spist en slik plante eller på annen måte har vært i kontakt med noe som kan være giftig.

Viltvoksende Rhododendron arter i Norge: 1. Lapprose, Rhododendron Lapponicum og 2. Finnmarskspors, Rhododendron tomentosum.

Spredning i naturen bør unngåes: Bekjempelse av forvillete Rhododendron på de britiske øyer koster millioner av pund årlig. De ville plantene utkonkurrerer stedegne vekster, de er uspiselige for beitedyr, og de kan bli habitat for en skadelig soppbakterie som forårsaker skade på lerk og eiketrær.

Last ned tiltaksplakat mot spredning i norsk natur:

#stellavrhododendron

#Rhodogjødsel

#hageplanter

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: