Ventilasjon i dyrketelt

Ventilasjonsutstyr i dyrkerommet fornyer plantenes tilgang på CO² kontinuerlig, og skaper jevnere temperatur. Ventilasjon gir også mulighet for nedregulering av luftfuktighet og dermed opprettholdelse av god gassutveksling og respirasjonsintensitet i blader og stengler.

I tillegg elimineres lukt når et kullfilter monteres på avtrekkskanalen. I denne bloggen kan du lese  hvordan du beregner hvilke kanalvifter som passer til ditt dyrkerom/dyrketelt, montering av vifter + kullfilter, og andre tips til ventilasjon i dyrkerom. 

MONTERE AVTREKKSVIFTE OG TILLUFTSVIFTE

Varm luft fra dyrkerom/telt kan med fordel føres ut i et annet rom i boligen hvor du har bruk for noe oppvarming. HID lamper avgir mest varme i forhold til LED og CFL. OBS!  Varm luft som tilføres i et kaldt loft om vinteren vil lage mye kondens som kan utvikle seg til råteskader.

Avtrekksvifte plasseres alltid høyt oppe, enten på utsiden av teltet eller oppunder taket inne i teltet. Vi anbefaler å ha avtrekksviften på utsiden av teltet fordi det sparer plass, gir mindre varme i teltet, og reduserer sjanse for luftlekkasjer i kanal-overganger.

Via ventilasjonsåpningene i lav høyde på teltveggen tilføres ny luft, enten som passivt inntak uten tilluftsvifte, eller som aktivt inntak med tilluftsvifte.  Et aktivt inntak vil skape bedre «forsegling» av teltet (fordi det blir et svakt undertrykk) som gjør plantene mindre utsatt for plantesykdommer. Når en tilluftsvifte kjøres på litt lavere kapasitet (m³/time) enn avtrekksviften slik at mer luft trekkes ut av teltet enn det som skyves inn skapes et svakt undertrykk. Slik føres hovedsakelig varm luft og fuktighet ut gjennom avtrekkskanalen, og lukt som ellers kan sive ut gjennom utette områder i teltet vil følge luftstrømmen og føres ut gjennom ventilasjonskanalen.

SLIK BESTEMMER DU HASTIGHETEN PÅ TILLUFT OG AVTREKKSVIFTE:

Først beregner du hastigheten (m³/t) på avtrekksviften. Tilluftviften skal gjerne tilføre 15-20 % mindre luft (m³/t) enn avtrekksviften, for å skape et svakt undertrykk i teltet:

A) Aller først må du måle dyrkerommets volum (m³):

Lengde x bredde x høyde =  m³

Eksempel: Et dyrketelt som er 1,20 m x 1,20 m x 1,98 m = 2,8512 m³

B) Vi i Gartnerbutikken anbefaler minimum 120 luftutskiftninger i timen (60 luftutskiftninger i timer for LED) for å ha kontroll på varme og luftfuktighet. Derfor kan du gange sammen volumet på dyrkerommet ditt, i m³,  med 120 (eller mer hvis du vil ha fler enn 120 luftutskiftninger per time) 

Eksempel 2,8512 m³ x 120 = 342,144 ≈ 342 m³/time

C)  Deretter må vi ta hensyn til at alle kanaldeler gir luftmotstand, og en svinget ventilasjonskanal gir mer motstand enn en rett kanal. En tommelfingerregel er derfor å ta sikte på at du trenger vifte med dobbelt så høy kapasitet som punktene A) og B) tilsier, for å kompensere for luftmotstand fra kanaldeler.

Eks:  342 m³/time x 2 = 684 m³/time

OBS! Avtrekksviftens kapasitet (m³/ time) bør ikke overstige kullfilterets kapasitet, for ellers greier ikke filteret å filtrere alt.

Prosentvis luftmotstand på vifta, fra hver kanaldel:

 • En ventilasjonskanal som er rett øker luftmotstanden på vifta med ca. 10 % per 3. meter
 • En ventilasjonskanal som er svinget (90º vinkel) øker motstanden med ca. 20-30 %
 • Et kullfilter øker motstanden med ca. 25% .
 • En lydfelle øker motstanden med opptil ca. 20 %.

MONTERE KULLFILTER

Kullfilteret henges i taket inne i teltet. Det er viktig at det er tett mellom ventilasjonsslangen og flensen på kullfilteret. Vi i Gartnerbutikken anbefaler å bruke silikon eller acryl fugemasse for å få det helt tett.

Kullfiltere virker best med luftfuktighet (RF) under 70 %. Over 70 % RF vil kullfilteret absorbere vannmolekyler i luften som langsomt tetter porene som binder lukt i filteret, og ved 80 % RF slutter filteret å fjerne lukt. Først når filteret har fått tørke ut vil det fungere igjen.

HVA ER EN VIFTEKONTROLLER?

Viftekontrolleren styrer farten på avtrekksviften og tilluftsviften ved hjelp av termostat. Du kan stille inn minimums hatighet og maks temperatur. Viften vil gå på minimum hastighet til temperaturen overstiger satt maks temperatur. Deretter vil viften gå på høyeste hastighet til temperaturen i teltet/rommet senkes til under satt maks temperatur.

For eksempel hvis du har stilt inn makstemperaturen på 24 grader og temperaturen i teltet/rommet stiger til 26 grader vil viften gå på høyeste hastighet til temperaturen faller ned til 24 grader, såfremt luften utenifra er kjøligere enn lufta som er i rommet. Viftene har ikke kjøleelementer.

HVA ER EN KLIMAKONTROLLER?

Luftfuktigheten i dyrkerommet kan styres automatisk av en Klimakontroller, for eksempel GSE Klimakontroller Total, som også sørger for undertrykk og riktig temperatur i teltet. Denne bruker hygrostat (som virker som en termostat, bare for luftfuktighet) og nedregulerer luftfuktigheten ved høy % RF med å øke ventilasjonviftenes hastighet og ved lav % RF oppregulerer den luftfuktigheten med en luftfukter. Særlig i vintermånedene når luftfuktigheten ute er lav, kan det lett bli lav luftfuktighet inne også.

Vi i Gartnerbutikken anbefaler ca. 50 til 70% RF i dyrkerommet i vekstfasen.  I blomstringsfasen er det nok for plantene med 45-50% RF. Når man senker RF i blomstringsfasen reduseres også faren for mugg og sopp.

Trenger du manuell luftfuktighetsmåler kan du bruke et av våre Hygrometere som angir luftfuktighet i % relativ fuktighet, RF.  På engelsk: Relative Humidity, RH.  For videre lesning om «Relativ fuktighet», se i vår Ordliste.

HVA ER EN SIRKULASJONSVIFTE?

Sirkulasjonsvifter lager vind som styrker plantenes greiner og stammer. Lufttemperaturen utjevnes overalt i dyrkerommet og aktiviteten i lufta minsker fukt på og rundt plantene og reduserer dermed faren for mugg og sopp.

Oscillerende sirkulasjonsvifter beveger seg regelmessig fra side til side.

HVA ER EN LYDFELLE?

Lydfelle er en lydisolert boks som monteres på ventilasjonskanalen utenfor dyrketelt og hindrer lydforplantning gjennom ventilasjonskanaler. Lydfellen demper viftestøy og annen lyd som ellers kan høres gjennom ventilasjonskanalene og brukes vanligvis når man har ett ventilasjonsystem på flere telt.

#ventilasjonidyrketelt

#kullfilter

#tilluftsvifte

#avtrekksvifte

#sirkulasjonsvifte

2 kommentarer

  • gartnerbutikken sier:

   Hei Tom,

   Kullfilteret kan vare i opptil ca fire år, det kommer an på hvor mye det brukes. Med andre ord tilsvarer dette kontinuerlig bruk i ca 1 1/2 til 2 år. Mvh Gartnerbutikken

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: