6 tips til vellykket forkultivering (oppspiring)

1. Bør man bruke varmematte og minidrivhus?

Ja, fordi varm jord gir raskere spiring og bedre rotutvikling. Spirene vil ha konstant jordvarme og luftfuktighet, så et minidrivhus anbefales, eller plastfolie som holder på fuktigheten.

2. Bør man bruke vekstlys til forkultivering? I tilfelle hvilke fargespekter er mest effektivt?

Les på frøpakken om planten trenger lys for å spire. Noen planter trenger kun varme og luftfuktighet i starten, men fremdriving av planter i Norge krever vekstlys. Uten nok lys blir plantene lange og strantete. Forkultiveringslys bør avgi lite varme og ha lavere lysintensitet enn andre vekstlys slik at plantene får en god start uten uttørking. CFL-, lysrør- og LED vekstlys med kaldhvitt fargespekter (fargetemperaturer høyere enn eller lik 4000 Kelvin, K) er best egnet til forkultivering av spirer og stiklinger. Disse plantelysene avgir mindre varme enn HID lamper og kan derfor plasseres nærmere de små plantene uten å gjøre plantene solbrente.  Når røtter har utviklet seg og ny vekst skyter frem, kan plantene få lys med høyere intensitet. Vil du lese om våre TLED lyslister til vekst og fruktdannelse/blomstring, klikk her.

3. Hva er anbefalt avstand fra plantetoppene til lyskilden?

Den anbefalte avstanden fra plantetoppene til belysningen kan variere på grunn av ulik høyde per plante og at forskjellige belysninger kan ha ulik lysvinkel som gjør at størrelsen på dyrkearealet er forskjellig, men denne tommelfingerregelen er ofte nyttig: hold oversiden av hånden i plantenetoppenes høyde og føl om lyset kjennes for varmt. Hvis det kjennes ubehagelig for deg, er avstanden til belysningen for liten for plantene også. Hvis det ikke kjennes ubehagelig er avstanden passe for plantene også.

4. Er det nødvendig med såbriketter?

Nei, men det er enklere å så i briketter enn i jord. Når røttene stikker frem fra kantene kan hele briketten pottes om til en større potte. Trenger du jord kan vi anbefale Biobizz Light mix, Plagron Light mix, eller Gold Label Special Light mix, for spirer, stiklinger og unge planter.

5. Trenger plantene næring de første to ukene?

Nei. Plantene spirer gjerne i næringsfattig jord og trenger ikke gjødsles. Når de har utviklet røtter og vokst seg til, bør det gradvis tilsettes næring, gjerne halv dose den første gangen. Hos Gartnerbutikken.no har vi et stort utvalg av næring til vekst, til blomstring, eller alt-i-ett næring. Spesielt plantenæring og gjødsel fra Nelson Garden er enkle å bruke, og de aller fleste er alt-i-ett næring.

6. Hvilken pH-verdi bør det være på vannet vi gir til plantene?

Vannverkene passer på at vannet i springen har minimum pH 6,5 (svakt surt), men det kan også være høyere – opp mot pH 7,5 (svakt basisk).  De fleste planter tåler pH mellom 6,5 og 7, men noen foretrekker en lavere verdi. En pH-måler er en god investering for å måle pH i dyrkingsmediumet. For høy og for lav pH kan medføre næringsstoffmangel hos plantene som hemmer planteveksten. I flytende væske kan du bruke pH-meter , pH penn eller pH indikator. I jord-, coco- eller rockwoolsubstrater må du bruke en pH måler spesielt beregnet for substrater (jord); for eksempel Bluelab Pulse Meter, Bluelab pH Multimedia meter eller Bluelab Handy pH penn for jord.

#Lystilsåing
#Lystilspirer
#Lystilfrø

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: