Stell av Eføy

Hardfør, eviggrønn og kraftigvoksende klatreplante som kan dyrkes inne og ute. Dyrkes i krukker og kasser, som potteplante festet i ståltrådbøyle, eller hengende fra hylle, skap eller ampelpotte. Eføyen kan formklippes og vokse på ståltrådnettinger i ulike skulpturelle strukturer, eller klatrende på gjerde, murvegg eller fjell. Den kan også brukes som bunndekker på steder hvor andre planter har vanskelig for å vokse. Eføy finnes i mange varieteter med dekorative, blanke og flikete blader i forskjellige former og farger. Flere av sortene kan vokse utendørs hele året i områder med milde vintre. OBS! Klatreplanter med hefterøtter kan gjøre skader hvis de får vokse rett på mur eller trevegg.

Botanisk navn: Hedera Helix (kalles også ´Bergflette´ eller ´Bergeføy´, på grunn av egenskapen den har til å klatrende suge seg fast på fjell og harde flater ved hjelp av hefterøttene)

Naturlig habitat: Edelløvskog (eik, alm, ask, hassel og lind) og berg i det meste av Europa og Vest-Asia.

Lyskrav/Plassering: Liker seg i både sol og skygge, men helst ikke i brennende direkte sollys. Sorter som er helt grønne tåler å stå i skygge. Sorter som har brokete blader trenger mer lys for å bevare tegningene i bladene. I mørke rom kan vi i Gartnerbutikken anbefale SANSI LED- pære med SAGA armatur eller Sunlite Vekstlampe med teleskopstativ. Se også vårt utvalg av Timere, som sørger for like mange timer lys per dag.

Temperatur: Tåler forskjellige temperaturer, men liker ikke så godt temperatur-endring. Kan godt stå litt kjølig og tåler litt trekk, som for eksempel i en gang/korridor eller andre uoppvarmede rom. Vil ha det kjøligere om vinteren, men da helst uten kalde trekk. Den kan tåle temperaturer ned til 1 ºC.

Vinterhvile: Eføy er flerårig og får en god start på det neste året om den får overvintre kjølig og lyst, for eksempel i en uoppvarmet garasje, kjeller eller loft. Til overvintring i kalde rom (ca. 10 º-15 ºC) kan vi i Gartnerbutikken anbefale Parus LED Vekstpære ´Vinter´ med SAGA armatur, og en timer som sørger for at planten får like mange timer lys hver dag (for eksempel 12-14 timer).

Luftfuktighet: Eføy liker ikke tørr luft, og kan med fordel sprayes regelmessig med litt vann, gjerne en gang i uken i vintermånedene. Ved høye temperaturer, trenger den økt fuktighet – når som helst på året.

Vanning: Planten bør vannes med romtemperert vann så den blir fuktig. La den få tørke ordentlig ut mellom hver vanning. Det er spesielt viktig om vinteren. Når den står kjølig er veksten er roligere og fordampingen lavere så den trenger mindre vann.

Jord: Trives i alle typer jord, men den bør være dyp og godt drenert.

Gjødsel: Kan gjødsles hver 14. dag i veksttiden med flytende næring. Vi i Gartnerbutikken kan anbefale Nelson Garden plantenæring for grønne og blomstrende potteplanter.

Formering: Med frø, eller med 7-12 cm lange toppstiklinger. Du kan ta stiklinger hele året med forkultiveringslys, eller uten ekstra lys fra vår til høst før det blir mørkere ute.

Beskjæring: Knip av stengler av og til for å stimulere tettere vekst, når som helst på året.

Blomstring: Eføy som har blitt ca 10 år gamle går fra ungdomsfase til voksenfase og blomstrer om høsten med gulhvite blomster som utvikler seg til grønne bær som blir sorte om vinteren.

Ompotting: Kan ompottes til en litt større potte annenhver vår eller når røttene kommer ut av dreneringshullene. Se vårt store utvalg av plastpotter her.

Sykdommer/skadedyr: Kan angripes av spinnmidd tørr luft. Dette kan forebygges ved å øke luftfuktigheten, for eksempel ved å plassere planten på et brett eller en skål med lecakuler og vann (opp til halvfullt) som får fordampe. Særlig om vinteren liker den å sprayes med litt vann en gang i uken. Det forebygger også angrep av edderkopper. Planta kan angripes av bladlus. For videre lesning om bekjempelse av spinnmidd og grønne lus (bladlus), se bloggen vår: Naturlige plantevernmidler.

Giftig: Planten og bærene er giftige. Ta kontakt med Giftinformasjonen dersom barnet ditt har spist mer enn et blad eller flere enn fem bær.

#stellaveføy

#lystileføy

#hederahelix

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: