Stell av Husvandrer (Tradescantia)

Vandrer er en gruppe veldig lettstelte hengeplanter, Tradescantia, tilhørende Dagblomsfamilien.

De fleste sortene dyrkes på grunn av de fine bladene, bortsett fra noen sorter, for eksempel Anersoniana-hybridene, som har store hvite, røde eller lilla blomster og dyrkes for blomstenes prydverdi. Anersonia-hybridene er hardføre nok til at de kan overvintre med vinterdekke i milde vintre. Tradescantia finnes i mange varianter med brokete blader (for eksempel Tradescantia albiflora, se bildet over). Husvandrer kan dyrkes som bunndekker i bed med andre planter, eller i bed som enkeltstående plante, som hengende potteplante i stue, vinterhage, baderom eller annet rom for eksempel fra en hylle, et skap eller en ampelpotte.

Annet navn på planten er «Vandrejøde» oversatt fra engelsk: «Wandering Jew», som sies å ha sitt opphav delvis fra en jødisk skomaker som, i kristen tradisjon, hånet Jesus på vei til hans (Jesu) korsfestelse og for det ble dømt til å vandre rundt jorden til Jesus kom tilbake. Også delvis på grunn av plantens tendens til å spre seg («vandre») gjennom en hage.

Botanisk navn: Tradescantia

Naturlig habitat: De fleste har sin opprinnelse i tropisk Amerika. Tradescantia Anersonia-hybridene stammer fra Nord-Amerika.

STELL AV HUSVANDRER:

Lys: Grønne planter (som ikke har bladtegninger) trives best der det ikke er så veldig mye lys og trives i halvskygge. De brokete variantene trenger mye lys, men vil ikke ha direkte sol. Hvis de brokete plantene får for lite lys kan bladtegningene bli svakere. Ønsker man å ha plantene i rom med mye mørke kan vi i Gartnerbutikken anbefale Sansi LED-pære med SAGA armatur eller Sunlite Vekstlampe med teleskopstativ. Se også vårt utvalg av Timere, som sørger for like mange timer med lys per dag.

Temperatur: Kan dyrkes i middels varmt rom, men vil gjerne stå litt kjøligere om vinteren (over 10 º C) .

Luftfuktighet: Trenger middels fuktig luft. Det vil si ca. 50 – 60 % RF (Relativ Fuktighet. På engelsk: RH, Relative Humidity). Du kan måle luftfuktigheten (RF) med et hygrometer.

Jord: Trives i fuktig plantejord. Ute i hagen kan den dyrkes i hagejord, men der kan det være en del skadedyr. Vi i Gartnerbutikken kan anbefale Tjerbo Gartnerjord med leire til utplanting i bakken, og Biobizz All mix til potter (den inneholder både spagnum og perlitt som holder på fuktigheten. All mix passer til både inne- og utedyrking i potter).

Gjødsling: Kan gjødsles ca. hver 14. dag i vekstsesongen (den lyse årstiden). Vi i Gartnerbutikken kan anbefale Nelson Garden flytende næring for grønne og blomstrende potteplanter.

Vanning: Bør vannes fra skålen få tørke lett ut mellom hver vanning. Den tåler ikke at røttene blir stående lenge i vann. Om vinteren trenger den mindre vann.

Blomstring: Kan blomstre, men er først og fremst kjent som frodig og grønn plante.

Ompotting: Kan ompottes om våren, men det kan lønne seg å fornye planta ved å ta stiklinger, fordi den vokser såpass fort og kan bli for stor eller mindre pen. Til stiklinger kan vi i Gartnerbutikken anbefale Plagron Light mix eller Biobizz Light mix. Til ompotting anbefaler vi en mer næringsrik jord, som Biobizz All mix. Trenger du ampelpotte eller annen plastpotte, se vårt utvalg her.

Beskjæring: Toppskudd kan knipes av for å stimulere til forgrening.

Formering: Stiklinger av toppskudd kan taes om våren og sommeren. Stiklingene kan først settes i vann slik for å danne røtter, eller settes direkte i fuktig jord. Trenger du jord til stiklinger? Se jord.

Sykdommer/skadedyr: Angripes sjelden av sykdommer. Ved høye temperaturer og tørr luft kan den angripes av trips, som er litt vanskelig å fjerne. Man kan forsøke å plukke bort de man ser, og å spyle planten i dusjen i et par uker. Tripsangrep kan forebygges ved å plassere plantene litt kjølig og dusje dem regelmessig med vann. For videre lesning om biologisk bekjempelse av trips og bladlus, se vår blogg: Naturlige plantevernmidler.

#stellavhusvandrer

#tradescantiaalbiflora

#lystilhusvandrer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: