Stell av Prikkebegonia

Denne begonia-planten er litt av en oppmerksomhetsvekker med grønne, englevingeformete blader som er mønstret med sølvfargete polka prikker på oversiden og med en dyp lilla underside. Prikkebegonia som inneplante blir ofte 20-30 cm høy (maks 1 m) og er lettstelt. Den egner seg også til terrarium. Slekten begonia dyrkes som prydplante over hele verden. I Norge dyrkes den mest på grunn av bladenes prydverdi. Begonia vokser vilt i tropiske og subtropiske strøk i verden (mellom 15. breddegrad nord og sør for ekvator). Begoniaceae, eller Skjevbladplantefamilien har over 1400 arter.

Botanisk navn: Begonia Maculata (andre kallenavn: Polka dot begonia, Ørret begonia)

Opprinnelig habitat: Brasil

STELL:

Lyskrav/plassering: Vil gjerne ha mye lys, men ikke direkte sol. Trenger du vekstlys til stue eller andre oppholdsrom kan vi i Gartnerbutikken anbefale SANSI LED-pære med SAGA armatur eller Sunlite Vekstlampe med teleskopstativ. Se også vårt utvalg av Timere, eller Sunlite-kontroller (timer med dimmer) som sørger for like mange timer lys hver dag.

Luftfuktighet: Liker fuktig miljø. Helst over 45 % Relativ luftfuktighet (forkortet RF. På engelsk; RH Relative humidity). Luftfuktigheten kan måles med et hygrometer. Planten kan gjerne settes utendørs om sommeren. Luft gjerne av og til rommet som planten står i ellers i året, men ikke la den stå i trekk.

Temperatur: Trives med temperaturer mellom 18 og 30 grader.

Vanning: Vannes en gang i uken om våren og sommeren. Den liker ikke å bli stående tørr for lenge, men kan godt tørke lett ut i det øverste jordlaget mellom hver vanning.

Vinterhvile: Planten går ikke i dvale, men trenger mye mindre vann og ingen gjødsling om vinteren da veksten er veldig nedsatt i vinterens lave lysnivå.

Jord: Liker substrat med god drenering. Vanlig Blomsterjord for inneplanter kan blandes med litt perlitt.

Gjødsling: Kan gjødsles en gang i måneden i vekstsesongen. Vi i Gartnerbutikken kan anbefale Nelson Garden flytende gjødsel for grønne og blomstrende potteplanter. For best resultat kan den gjødsles med halv dose av det som anvises på næringen. Høst og vinter trenger den ikke gjødsel.

Blomstring: Begonia Maculata blomstrer med små hvitrosa blomster.

Ompotting: Denne planten har røttene grunt i potten og bør ikke pottes om til for dyp potte. Kan pottes om hvert 3. år. Hos Gartnerbutikken.no har vi et stort utvalg av plastpotter med hull i bunnen til å ha i en potteskjuler.

Formering: Med stiklinger eller fra frø (2-3 uker spiretid). Stiklingen med minst en eller to noder, settes i vann for å danne røtter eller direkte i fuktig jord.

Beskjæring: bør gjøres hvis planten blir for høy, får lange skudd, eller om planten får for lite lys og veksten blir lang og strantete (langt mellom bladfestene). Bruk en skarp kniv eller saks til å beskjære (like over en node) og planten vil etter hvert få en mer kompakt og buskete vekst. Beskjæringen kan gjentas en gang i måneden for mest mulig buskaktig vekst. Visne blomster bør knipes eller klippes av – så kommer nye knopper. Stygge blader nederst på planten bør også fjernes.

Sykdommer/skadedyr: Planter som blir stående med vann i skålen, eller i våt jord, kan lett angripes av gråskimmel. For videre lesning om bekjempelse av gråskimmel, se vår blogg: Naturlige plantevernmidler.

#stellavprikkebegonia

#begoniamaculata

#ørretbegonia

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: