Dyrking av Bonsai

Bonsai-8

HVA ER BONSAI?

Bonsai-kunsten går ut på at man ved hjelp av spesielle teknikker holder et tre, en busk vekst eller hekkplante i en miniatyrutgave og gjenskaper en realistisk naturlig form, for eksempel til et veldig gammelt tre eller et tre som er preget av mye vær og vind.  Treet må ikke være av en spesiell sort, men noen sorter er mer vanlig å bruke enn andre, som einer, furu, lønn og eik.  Bonsai trær kan deles inn i 3 hovedgrupper: Nåletrær, eviggrønne og løvfellende.

Bonsai-kunsten oppsto for omkring 2200 år siden i Kina som «Penjing», og har senere blitt gjenopptatt og videreutviklet av buddhistiske munker i Japan fra det 6. århundre. Derfra har kunsten spredt seg over hele verden.  Ordet «Bonsai» er japansk og kommer av ordene bon (=skål) og sai (=tre). Mange bonsaitrær går fra hånd til hånd og arbeides med av forskjellige mestere, studenter og samlere. De eldste trærne sies å være er nær 800 år gamle.  Bonsai-trær knyttes til kunsten Zen, som betyr å tenke, reflektere og meditere – og at et slikt tre skal kunne fremkalle følelser av indre ro, harmoni og styrke hos dem som ser på det.

Å skape et bonsai-trær krever tålmodighet, nøyaktighet, formfølelse og kunnskaper.              

TRÆR OG BUSKER

Treet kan fremdrives fra frø, stiklinger, avleggere og ved poding. Man kan kjøpe et dvergtre på hagesenter, eller det kan taes opp fra sin naturlige vokseplass – ofte i nærheten av tregrensen hvor det harde klimaet hemmer veksten, eller i bergsprekker og lignende hvor det fins lite vann og næring som fører til unormal vekst. Dvergtrær som har klart seg på skrinn jord eller i marginale forhold er gode å jobbe med fordi de ofte har tykk stamme i forhold til høyde.  Det kan være lettere å begynne med et tre som du klipper ned enn et veldig lite tre som må vokse.  Alle arter trær og busker i norsk natur som har vedaktig stengel og greiner kan brukes til utendørs bonsai, som for eksempel furu, rogn, einer, og lind.  Til innendørs bonsai brukes mest ficus, eføy, myrt, paraplytre og tropiske trær som trives med å være innendørs hele året.

STILARTER

Innenfor denne kunsten er det ca. 30 forskjellige stilarter som alle har et japansk navn som beskriver treets vekstform. Alle vekstformene finnes ute i naturen.

Noen av de viktigste stilartene er:

Chokkan, formell (strengt) opprett stil. bonasi 7-8

Stammen skal være bredest i bunnen og slankere oppover. Forekommer ofte i naturen når treet får mye lys og ikke har problemer med konkurranse fra andre trær. Forgreiningen bør begynne ved ca 1/4 av stammens lengde. Toppen av treet skal dannes av en enkelt grein.

Moyogi, uformell (fri) oppreist stil.bonsai 9-8

Stammen vokser i vertikal S-form med en ny forgreining i hver sving. Avsmalingen av stammen må være tydelig synlig, med bunnen tykkere enn den øvre delen.

Kengai, kaskade-stil. Bonasi 6-8

Vokser nedover til under potten. Et tre som vokser i naturen på et bratt stup kan bøye seg nedover av flere grunner, for eksempel snø eller fallende steiner.  Det kan være vanskelig å opprettholde den nedadgående veksten fordi dette motsetter treets naturlige opprette vekst. Kaskade bonsai er plantet i høye skåler. Treet skal vokse opprett et lite stykke, men deretter bøye seg nedover. Kronen vokser vanligvis over kanten av potten, men de etterfølgende greinene veksler til venstre og høyre på de ytterste kurvene til en S- formet stamme. Disse forgreiningene bør vokse horisontalt for å opprettholde treets balanse.

Han-Kengai, halv-kaskade stil.    bonasi 5-8                                                                                                                                                                                        Både denne stilen og Kaskade stil avbilder trær som finnes i naturen hengende over et stup eller over vann i elver og innsjøer. Stammen vokser opprett et lite stykke og bøyer seg så nedover eller sidelengs. I motsetning til kaskade stilen vil halvkaskadestammen aldri vokse under bunnen av skålen. Trekronen er vanligvis over kanten av potten mens videre forgreining skjer under kanten.

Shakan, skrå (lenende) stil. bonsai 8-8

Som resultat av at vinden blåser i en dominerende retning eller at treet vokser i skyggen og bøyer seg mot solen, vil det lene seg i en retning. Vinkelen skal være omtrent 55-70º i forhold til bakken. Godt utviklede og synlige røtter på den ene siden og mindre utviklede røtter på siden som treet lener seg mot. Den første greinen vokser i motsatt retning av treretningen for å skape en følelse av visuell balanse. Stammen kan være litt bøyd eller helt rett, men den må være tykkere i bunnen enn i toppen.

Fukinagashi, «vindblåst» stil. bonsai 4-8

Blir ansett som en variant av skrå-stil, som gjenspeiler den sterke innflytelsen fra vind som ofte blåser fra den ene siden, og derfor har mest vekst av grener på den ene siden. Også andre bonsaistiler som Chokkan, Moyogi og Han-Kengai kan vise typiske trekk av «vindblåst» stil.

Hokidachi, «kvast»-stil. bonsai 3-8

Passer for løvfellende trær med omfattende fin forgreining. Stammen er opprett og fortsetter ikke til toppen av treet, men forgreiner seg i alle retninger ved ca 1/3 av treets høyde. Greiner og blader danner en kuleformet krone som også er fantastisk å se på i vinterhalvåret.   

Sokan, dobbeltstamme-stil.Bonsai 2-8

To stammer på samme rot. Delingen av de to stammene skal være nær basen. Deres tykkelse og høyde skal være forskjellig. Formen på de to stammene skal ha samme generelle linje. Formen på greinene skal være likt som på et enkelt tre.

                                                                                                                                                                   

Ishizuvokser på en stein. Bonsai

Treet i seg selv kan følge hvilken som helst av stilartene, men det brukes en sten istedet for potte hvorpå røttene vokser i sprekker eller hulrom. Steinen plasseres i en grunn skål med jord eller vann.

POTTER

Bonsaipotter er ofte lave keramikkskåler, noen ganger antikke kinesiske skåler, som sammen med treet danner en vakker enhet.  Vanlige blomsterpotter kan brukes frem til treet begynner å ta form.

LYS

Fullspektrumslys tilsvarende delvis til full sol er anbefalt for innendørs bonsai.  CFL vekstlys  eller LED Vekstlys kan anbefales.  Ca. 12 timer med vekstlys i tillegg til naturlig lys vil være gunstig.

JORD/SUBSTRAT 

Veldrenerende og porøs jord er viktig. Om jorden er for pakket får røttene for lite oksygen og kan begynne å råtne. Det finnes en del ulike substrater som blandes i bonsai-jorda for å bedre luftighet og drenering, som er viktig for god rotutvikling og forankring. For eksempel substrater som vulkansk lava (pimpstein) og brent leire (Acadama), ofte blandet og tilsatt en like stor mengde organisk materiale som torvjord og bark.  Det er ingen nøyaktig optimal oppskrift på substratblanding til bonsai, men en tommelfingerregel er å tilpasse luftigheten og dreneringen til klimaet hvor planten skal vokse. For eksempel kan man bruke mer av brent leire i Japan hvor det er mye regn, enn i tempererte klimasoner hvor den vil tørke inn.

NÆRING 

Spesialtilpasset bonsai-næring er fin å bruke siden trærne ofte har liten jordmengde og bør gjødsles med nøyaktige mengder. Bonsai-jorden består ofte av mindre organisk materiale enn annen plantejord og kan lettere gi mangel på mikroelementer. Derfor er det viktig med gjødsel som inneholder mikronæringsstoffer og sporstoffer (det skal stå på emballasjen). Organisk gjødsel fra dyr eller marine biprodukter kan også tilføre dette. 

Alminnelig velbalansert plantenæring kan også brukes, i form av langtidsvirkende granulerte korn (organisk eller uorganisk), flytende næring, eller bladgjødsel som sprayes på bladene. 

VERKTØY

Bonsai verktøy selges som komplette pakker og hver for seg. Nybegynnere kan starte med et basic verktøysett. Eksempler Bonsai-verktøy er Grenkutter, stålkrok (til å vikle ut røtter), skjærekniv, Bonsai saks, pinsett (til å ta ut nåler av greiner), Bonsai rake, Bonsai wire (kobbertråd) og wirekutter. 

KURS

På Facebook finnes det flere foreninger som arrangerer Bonsai-kurs og arbeidsmøter med veiledning.

#dyrkebonsai

#bonsaitrærogbusker

#bonsaiutstyr

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: