Asiatiske grønnsaker og urter

Grønnsaker som brukes i asiatiske matretter er næringsrike og byr på mange spennende smaker.  De blir stadig mer populære her hjemme, for eksempel til wokretter og salater. Særlig bladgrønnsakene har høy kuldetoleranse og kan dyrkes utendørs i Norge frem til sent på høsten. Her er noen eksempler på noen gode asiatiske grønnsaker og urter.

Ingefær

Botanisk navn: Zingiber officinale

Engelsk: Ginger

Ginger cut on a white plate, on wooden table. Food

Bruksområde: Smaksterk rot som brukes frisk. Det brune skinnet skrelles vanligvis av før bruk. Ingefær er en viktig ingrediens i mange asiatiske retter. Revet som krydder, eller i skiver i gryteretter, karriretter, til lam, svin, fisk, kylling, kinesisk mat og som ingrediens i marinade for blant annet kylling, svin, fisk og skalldyr. I fruktsalater, bakverk, dressinger og den kan syltes.  Den brukes også til te, ingefærshots, eller revet og blandet i smoothies.

Næringsegenskaper: God kilde til Kalium (bidrar til normalt blodtrykk) og kostfiber.

Dyrketips: Legg en ingefærrot i vann over natten. Plant roten et par cm dypt i en lav og bred potte (røttene vokser sidelengs) med næringsrik jord. Gi den rikelig med vann og sett den varmt, men ikke i direkte sol. Etter ca. en måned når den begynner å slå skudd settes potten varmt og så lyst som mulig. Husk å vanne regelmessig, for eksempel med en dusjeflaske.  Etter ca 3-4 måneder kan du grave den opp å skjære av stykker når du har behov, og putte den tilbake i jorden igjen så vil den fortsette å vokse.

Sellerikål (Pak Choi) Se også Microleaf Pak choi   

Botanisk navn: Brassica rapa

Engelsk: Pak choy/Bok choy/ chinese celery cabbage

Pak choi

Bruksområder: Pak choy har en lett bitter og mild smak av kål. De hvite stilkene og de grønne bladene brukes rå i salater.  Den brukes i wokretter, supper og sauteer, med kort varmebehandling for å ta vare på farge og sprøhet.  Pak choy finnes også i liten utgave, som kalles Baby Pak choy.

Næringsegenskaper: God kilde til vitamin A og C, proteiner, kalsium og kalium.

Dyrketips: Planten er i nær slekt med kinakål og dyrkes som den. Trives i veldrenert og næringsrik jord.

Japansk kål (Tatsoi)

Botanisk navn: Brassica rapa 

Engelsk: Tatsoi

Tatsoi

Plante i samme familie som Pak choy. Bladene vokser i lave rosetter og kan høstes blad for blad eller hele på en gang. Den er mild på smak, og fremhever smaken av andre grønnsaker den tilbredes med.

Bruksområde: Bladene kan brukes ferske eller tilberedt som spinat (gjerne med hvitløk); stuet, gratinert,  smørdampet, eller stekt til kjøtt eller fisk. Velegnet til wok.

Næringsegenskaper: En hardfør og mer mineralrik utgave av Pak choi, med høyere innhold av kalsium, magnesium og jern.

Dyrketips: Kan forkultiveres inne i mars-april eller såes direkte fra begynnelsen av juli til slutten av oktober.

Koriander, se også Microleaf Koriander

Botanisk navn: Coriandrum sativum

Engelsk: Coriander

Koriander

Bruksområde: Har kraftig sitrusaktig smak, passer godt til kylling og svinekjøtt.  Bladene er gode i gryteretter, salater, som garnityr eller tilsetning i chutneyer og salsaer.  Frøene kan også brukes, men har mye kraftigere smak enn bladene og bør males i morter før bruk. God i kaker og desserter. Stilker og røtter kan knuses til karripastaer.

Næringsegenskaper: Har høyt innhold av betakaroten (som omdannes til vitamin A i kroppen), vitamin C og kostfiber, og inneholder vitamin E og kalium i mindre mengder.

Dyrketips: Kan forkultiveres i april-mai, eller direktesåes ute i mai-juli. Den vil ha lett, løs jord.

Kinagressløk     

Botanisk navn: Allium tuberosum                                                                                               

Engelsk: Oriental garlic, Chinese leak, chinese chive

Kinagressløk

Flerårig løkplante med tykke, flate blader. Bladene har mild aromatisk smak, som en blanding av purreløk og hvitløk. De tykke blomsterknoppene kan og spises. Blomstene blir små, hvite, duftende, stjerneformede og dekorative, og åpner seg i juni-juli. Planten brukes også som prydplante i hager (for eksempel fjellhager, ved busker eller i rabatter).

Bruksområde: I matlaging brukes den til det samme som vanlig hvitløk.

Næringsegenskaper: Har høyt innhold av kostfiber, antioksidanter, proteiner,  vitamin C og K, og er kilde til kalsium, folat og vitamin B1 og B2.

Dyrketips: Planten dyrkes på samme måte som gressløk, men begynner først å vokse 2 uker senere enn gressløken. Bør ikke høstes i planteåret, men året etter kan den høstes i 2-3 omganger fra juli til oktober. Den tåler temperaturer ned til -40 ºC, og kan leve i opptil 30 år.

Kinareddik/Daikon/Rettich

Botanisk navn: Raphanus sativus                                                                                                   

Engelsk: Daikon radish/ Japanese radish

bunch of Daikon radishes in harvest bag

Stor, hvit gulrotformet reddikvariant. Den er svært sprø og saftig. Smaken kommer av at den inneholder sennepsolje.  Noen sorter kan bli flere kg, men høstes før de er fullt utvokst. Ofte ved 1/4 – 2 kg.

Bruksområde: Skrelles før bruk. Kan serveres revet som råkosttilbehør,  i skiver i salater eller som grønnsakspålegg, i staver til dip, og som smørdampet eller kokt grønnsak til kjøtt og fiskeretter.

Næringsegenskaper: God kilde til C-vitaminer.

Dyrketips: Jorda må være næringsrik, helst gjødslet med husdyrgjødsel. Plantene vokser best ved 20 ºC. Ved såing i temperaturer under 12 ºC øker risikoen for stokkrenning (hurtig uønsket blomstring). Såtid: Mai-august. Høsting: August-september.

Kinesisk brokkoli (Kailaan)

Botanisk navn: Brassica oleracea var. alboglabra

Engelsk: Chinese Broccoli

Kinesisk brokkoli

Lettdyrket, vitaminrik kålvekst. Den har glatte runde stilker med store mørkegrønne blader og små, hvite blomster.

Bruksområde: I salater, stekt/wokket.  Den saftige stilken er den plantedelen som spises mest. De unge bladene kan spises, og blomsterskuddene, før blomstene åpner seg. Stilkene og blomsterhodene er gode i salater. Tykke stilker bør skrelles og dampes.

Næringsegenskaper: God kilde til betakaroten, vitamin E og kostfiber.

Dyrketips: Kan forkultiveres inne fra mars-april og plantes ut eller direktesåes ute fra slutten av mai. Fra såing til høsting tar det ca 60 dager. Høst toppskuddet så kommer nye sideskudd.

Okra                                                                                                                              

Botanisk navn: Abelmoschus esculentus                                                                             

Engelsk: Lady`s fingers

Farm fresh okra on wooden board

Okra har afrikansk opprinnelse, men dyrkes i de fleste tropiske og subtropiske strøk. Den er en smal, sekskantet belgfrukt ca 5-12 cm lang, og inneholder små, hvite umodne frø som kan spises sammen med fruktkjøttet. Smaken er mild og god.

Bruksområder: Når den kokes utskiller den et stoff som jevner supper og gryteretter. Kan unngås ved forvelling i kokende saltet vann i 5-10 min. Brukes stekt, kokt eller rå (forvellet). Bruken er ofte på samme måte som sukkererter og bønner. Belgene kan kokes i gryter, stekes som tilbehør til kjøttretter eller brukes etter forvelling og marinering i salater.

Næringsegenskaper: Inneholder lite kalorier, men mye kalium, og i tillegg C-vitaminer og betakaroten.

Dyrketips: Forkultiveres inne om våren og dyrkes videre i drivhus, ca. 23º – 25 ºC varmt.

Sennepsalat/Japansk salat (Mibuna), finnes i frøblandingen Japansk kålmix

Botanisk navn: Brassica rapa var. japonica                                                                       

Engelsk navn: Mibuna

Mibuna greens growing in a farm

De avlange, kålgrønne bladene ligner på ruccula, men er mindre flikete.

Bruksområde: Den har en mild smak av sennep og er saftig og sprø, brukes rå i salater eller varmebehandles lett i  supper og wok- eller dyp stekepanne.

Næringsegenskaper: God kilde til antioksidanter. Inneholder vitaminene K, A, C, og E samt kobber, mangan og kalsium.

Dyrketips: Mibuna er en 2-årig plante, men dyrkes som ettårig.  Den er kuldetolerant og gir best avling på sensommer og høst. Sår man for tidlig vokser den sakte.  Den er vokser best i fuktig jord. Fra såing til begynnende høsting tar det ca. 3-4 uker.

Sitrongress

Botanisk navn: Cymbopogon 

Engelsk: Lemongrass

Fresh lemongrass  on wooden texture..

Bruksområde: Til matlaging brukes ofte bare den tykkeste delen, banket og strimlet,  men bladverket kan også brukes til å koke buljong på. Passer til fisk og skalldyr, supper, salater og andre retter der man ellers ville brukt sitron.  Skjær av enden og fjern de harde, ytterste lagene. Finskjær og hakk eller støt det innerste hvite kjøttet. Den møre hvite nederste delen like over roten er egnet til pastaer og salater. Hele stilken, renset og vasket og banket ut med bakenden av en kniv, kan brukes som smaktilsetter i gryter og supper og fjernes før servering. De tykke bladslirene kan knuses og brukes til å pensle fisk, som får sitronsmak. Blader eller stilker brukes til å lage fordøyelsesfremmende te      (OBS! anbefales ikke til gravide på grunn av hormonell virkning).

Næringsegenskaper: Sitrongress inneholder ikke sitronsyre og smaker av sitron uten å være syrlig. Inneholder eteriske oljer, og det sies at planten har flere helsemessige fordeler.

Dyrketips: Kan frøsåes, eller du kan gjendyrke sitrongress fra butikken i en potte innendørs om vinteren og plante den ut til våren. Skrell av det ytterste skallet og kutt bladverket ned til ca 8 cm, skjær av den nederste biten og plant den i en liten potte, ca 2-3 cm dypt.  Sett den lyst. Overvintres frostfritt.

Apargessalat/ Stengelsalat (kinesisk salat)

Botanisk navn: Lactuca sativa var. angustana                                                                               

Engelsk navn: Celtuce

Fresh celtuce isolated at the morning market in Shadian, Kunming, China

Bruksområde: Både bladene og stengelen kan spises. Stengelen høstes til slutt før blomstring. Den lange, tykke stengelen kan skrelles og kuttes i staver eller tynne skiver, den kan spises rå, lynstekes i wok eller dampes i et par minutter som tilbehør til kjøtt eller i salater. Den er sprø og har nøtteaktig smak. Toppen med de yngste bladene kan spises som bindsalat. Utvokste blader har bitter smak, og høster man stengelen for sent bør den varmebehandles noe lenger siden den da smaker noe bittert.

Næringsegenskaper: lavt kaloriinnhold og kilde til mineraler og vitaminer som mangan, jern, kalsium, magnesium, fosfor, kalium,  C- og B-vitaminer.

Dyrketips: Forkultiveres inne fra mars-juli. Spiretemperatur: 15 º- 20 ºC.  Fra såing til begynnende høsting tar det ca. 40 dager. Ved langvarig tørke bør salaten vannes jevnlig.

Indisk bladsennep/Bladsarepta, se også Micro Leaf Bladsarepta                                       

Botanisk navn: Brassica juncea                                                                                                       

Engelsk: Leaf mustard, Indian mustard, Chinese mustard, Oriental mustard, vegetable mustard

bladsarepta

Bladgrønnsak med smak av sennep og pepperrot, noen sterkere enn andre og noen sorter med mer pepperaktig smak. Det finnes mange forskjellige sorter av bladsennep. Den kan dyrkes i norsk klima, og er best som babyleaf (høstes mens den er en liten plante).

Næringsegenskaper:  God kilde til vitaminene A, C og K, og til folat, kalsium og mangan. Inneholder også jern, magnesium, kalium, fosfor, kobber, sink, selen og natrium.

Dyrketips: Planten tåler temperaturer fra -5 º til +30 ºC, men mest ideelt er 15 º- 18 ºC på sensommeren. For tidlig såing eller for kald jord om våren øker risikoen for stokkrenning.  Anbefalt såtid er fra 20.august til ca 15. september. I veldig varmt og tørt vær kan sennepsmaken blir veldig sterk.  Den foretrekker næringsrik jord.

Squash (Zucchini/Courgette)

Botanisk navn: Cucurbita

Engelsk: Squash

squash

Squash har i seg selv lite smak, men tar lett opp smak når den kokes eller stekes sammen med noe annet. Finnes i mange varianter, og kan ha gult eller grønt skall. Den høstes før kjernene har begynt å utvikle seg, når den er ca 15-20 cm lang.

Bruksområder: Kokt, gratinert eller i grønnsaksretter. Rå grønn squash kan brukes som agurk, i salater, til ost eller som garnityr. Gul squash bør varmebehandles. Kan fint brukes lett kokt eller stekt som tilbehør til kjøtt eller fisk, og er en viktig ingrediens i Ratatoille  (fransk grønnsaksgryte).

Næringsegenskaper: Høyt kostfiberinnhold, og er kilde til folat, vitamin A og betakaroten.

Dyrketips: Forkultiveres inne i april-mai ved ca 25 ºC til frøene har spirt, deretter ved ca. 20 ºC frem til utplanting (når faren for frost er over), ca. 3-4 uker etter såing. Den kan også dyrkes i potte. En enkelt plante blir ca 1 m².

Grønnmynte

Botanisk navn: Mentha spicata

Engelsk: Spearmint, Garden mint, Lamb mint, Fish mint, Mackarel mint, German spearmint, Green mint, Silver mint, Spire mint, Sage of Bethlehem, Our lady`s mint

Terracotta  pot with Mentha spicata, Moroccan mentha

Mer egnet enn peppermynte til matlaging. Dyrkes gjerne i potte, men kan dyrkes ute over det meste av landet.

Bruksområde: Friske blader brukes til lammekjøtt (gjerne som myntesaus), fiskeretter, grønnsaksretter og til kryddersmør. Den brukes også til te og andre drikker, myntegele og mynteeddik.

Næringsegenskaper: Inneholder langt mindre mentol enn peppermynte. Kilde til vitamin C. Brukes ofte i te da det sies å ha flere helsemessige fordeler.

Dyrketips: I potter med næringsrik jord. Plasseres i halvskygge med jevnlig vanning.

Vannspinat                                                                                                                             

Botanisk navn: Ipomoea aquatica 

Engelsk: Chinese water spinach, Swamp cabbage, Kang kong, Water convolvulus, River spinach, water morning glory, chinese spinach

water spinach isolated on white background

Bruksområde: Brukes som spinat, rå eller etter kort varmebehandling, kokt eller stekt. Passer til wokretter, salater, supper, stuinger, kjøtt og fiskeretter.

Næringsegenskaper: Kilde til vitaminene A, B og C, proteiner, kostfiber, mangan, kobber, og kalsium.

Dyrketips: Forkultiveres inne i mai (spirer godt ved 20 ºC) og settes ut i drivbenk eller drivhus. Krever mye vann, og næringsrik jord som holder godt på fuktigheten. Jorden kan gjerne dekkes med gressavklipp og gjødsles annen hver uke. Tid fra planting til begynnende høsting varierer i forhold til temperatur, ca. 5-6 uker. Ideell temperatur er 20 º-35 ºC. Planten vil helst ha full sol, men tåler noe skygge om temperaturen ikke blir for lav. Veksten stagnerer under 10 ºC.

#asiatiskegrønnsaker

#dyrkeasiatiskegrønnsaker

#innedyrking

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: