Ta vare på juleblomstene

JULESTJERNE – Euphorbia pulcherrima

Beautiful Poinsettia in pot on windowsill at home

 

Opprinnelig habitat: Mexico og Mellom-Amerika, hvor planten er en flerårig busk og kan bli opptil 4-5 meter høy.

STELL: 

Lys: Lyst, men ikke direkte sollys. Plasseres den lyst vil den bevare fargenes intensitet best. Den bør få minst 12 timer med mørke i døgnet og godt lys på dagtid.  Julestjerne er en typisk kortdagsplante, og gjenblomstring krever at planten har stått mørkt minst 12 timer hvert døgn over flere uker.

Temperatur: Ca. 18 º-20 ºC . Liker ikke å stå i kjølig trekk eller nærme radiator/varmepumpe.

Vanning: Sparsomt og jevnlig med lunkent vann. La den tørke litt mellom hver vanning.

Gjødsel: Gjødsel er ikke nødvendig når den er i blomstring, som kan vare frem til påske.  Hvis du vil bevare planten når den er avblomstret kan den gjødsles med flytende næring i halv styrke hver 14. dag.

Formering: Kan formeres med toppstiklinger vår og sommer.

AMARYLLIS – Hippeastrum

Bouquet of red St. Joseph's lilies in front of a unfocussed star with many small lamps.

STELL:

Lys: Vil ha mye lys.  Den vil strekke seg etter lyset, men om den dreies 1/4 gang rundt av og til vil den vokse rett. Etter blomstringen må planten stå på et solrikt og luftig sted slik at de voksende bladene kan samle næring til løken.

Blomsterstengelen fjernes etter at den har visnet ned.

Temperatur:  Vanlig romtemperatur ca 18 º- 24 ºC.  Hvis den får stå litt svalere når blomstene har slått ut vil de vare lenger. Det hindrer frødannelse slik at løken blir kraftig. Etter at faren for frost er over kan løken settes utendørs eller i  drivhus til tidlig høst eller plantes ute i hagen.

Vanning: Vannes sparsomt med lunkent vann før og under blomstring, ca 1 eggeglass i uken. Når bladene dukker opp etter blomstring vannes den regelmessig, men la jorden tørke litt opp mellom hver vanning.

Hvileperiode: La planten hvile fra høsten; vann gradvis mer sparsomt og til slutt la være å vanne i 6-8 uker før neste syklus begynner. La den stå svalt, i ca 10 º- 12 ºC i hvileperioden.

Gjødsling: Gjødsles jevnlig med flytende plantenæring, men ikke i hvileperioden.

Ompotting: Planten kan pottes om til en litt større potte eller få litt frisk jord etter hvileperioden. Potta bør ha en diameter som er 3-4 cm større enn løken. Planten liker ikke å bli forstyrret i røttene, men du kan skrape forsiktig ut de øverste centimeterene  av jord med en gaffel eller lignende og fylle på til det samme nivået med blomsterjord.

Formering:  Kan formeres med sideløker som deles fra og pottes for seg. Løkene plantes med jord halvveis opp og vannes forsiktig. Det bør være plass til 2 fingre (3-4 cm) mellom løken og pottekanten. Potten må plasseres et sted der det er varmt ca 20ºC. Når stengelen kommer til syne plasseres den lyst og vannes mer rikelig.

JULEROSE- Helleborus

Helleborus Niger - ciemiernik

STELL:

Lys: Vil ha mye lys. Etter blomstring kan den settes lyst, svalt og frostfritt. Planten kan settes ut i hagen til våren. Det vil ta noen år før neste blomstring, og den bør derfor få en plass hvor den kan stå lenge i fred. Julerose er en staude som tåler skygge og kan fint plantes under store busker eller småtrær. Tåler full sol gjennom sommeren.

Temperatur: Blomstrer lenge hvis den ikke plasseres for varmt. Tåler 5-6 minusgrader.

Vanning: Trives best i fuktig jord, men blir den stående i vann vil røttene råtne og planten dør.

Gjødsel: Julerose skal ikke gjødsles når den står i potte innendørs.

Formering: Kan formeres ved rotdeling eller fra frø. Deling: Skjær eller brekk av en liten bit ytterst fra planten. Pass på at den har minst ett bladanlegg og et godt rotstykke. Plant den i en potte med 1 del sand/grus, 1 del kompost, 1 del hagejord. Planten trives i jord med høy pH og du kan derfor blande i litt kalk. Vannes jevnlig gjennom hele sommeren.

SVIBLER – Hyacinthus orientalis

Święta Boże Narodzenie - kwiaty dekoracje

STELL:

Lys: Plasseres lyst. Den vil strekke seg etter lyset så hvis du snur den litt rundt av og til vil den vokse rett.

Temperatur: Ikke før høy romtemperatur, ca 20 ºC er passe. Hvis den får stå litt kjøligere om natten vil blomstringen forlenges.

Vanning: Blomster som er i knopp vannes sparsomt rundt løken. Den vil ha litt mer vann når den har begynt å blomstre. La alltid jorda tørke opp mellom hver vanning.

Gjødsling: Trenger ikke å gjødsles. I løken har den har nok næring.

Overvintring: Sett bort planten, klipp bort blomsterstengelen og la bladene visne ned. La de stå mørkt og tørt, uten å vannes. De kan plantes ute i hagen til våren når faren for frost er over.

 

Juleasalia – Rhododendron simsii

STELL:

Lys: Plasseres lyst, men ikke i direkte sollys.

Temperatur: Planten trives ved vanlig stuetemperatur, og gjerne litt kjøligere. Ca. 18-20 grader er passe.

Vanning: Den vil ha rikelig med vann i blomstringstiden, som kan vare fra høsten til våren. Den må ikke tørke ut, og heller ikke bli stående for lenge i vann. Kan gjerne senkes i lunkent vann i 15-20 minutter, et par ganger i uka. Eventuelt kan den vannes lite og ofte i den ytterste potten, eller settes på en skive med oasis slik at den selv kan suge opp vann. Oasisskiven skal ikke dekkes helt med vann. Den kan klare seg i mange dager uten vann hvis den står i temperaturer rundt 5-10 grader.

Gjødsling: Trenger ikke å gjødsles mens den blomstrer. Den kan blomstre på nytt til neste jul hvis den settes ute om sommeren. Utenom blomstringstiden kan den gjødsles med surjordplantegjødsel. Vi i Gartnerbutikken kan anbefale Nelson Garden Rhododendron gjødsel.

Overvintring: Først settes den lyst og litt kjøligere til faren for frost er over. Da kan den taes ut og plasseres i halvskygge. Før frosten kommer om høsten kan planten settes varmere og vil da blomstre ved juletider. Alternativt kan den stå i vinterhage helt til våren og blomstre utover våren og forsommeren.

GIFTIG PLANTE! Planten er giftig og bør derfor plasseres utilgjengelig for unger og dyr.

Formering: 4-5 cm lange toppstiklinger kan klippes i april-mai og stikkes i en potte med sandblandet torv. Plasser potten i et minidrivhus eller med en plastpose over ved ca. 20 grader. Stiklingene vil danne røtter i løpet av 3-4 uker.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: