Ta vare på juleblomstene

 

Beautiful Poinsettia in pot on windowsill at home

 

Her kan du lese om stell av kjente typer juleblomster og hva som eventuelt kan gjøres for å beholde juleblomstene helt til neste jul. Lykke til!

 

Julestjerne- Euphorbia pulcherrima (se bildet ovenfor):

Lys: Lyst, men ikke direkte sollys. Plasseres den lyst vil den bevare fargenes intensitet best. Den bør få minst 12 timer med mørke i døgnet og godt lys på dagtid.  Julestjerne er en typisk kortdagsplante, og gjenblomstring krever at planten har stått mørkt minst 12 timer hvert døgn over flere uker.

Temperatur: Ca. 18 º-20 ºC . Liker ikke å stå i kjølig trekk eller nærme radiator/varmepumpe.

Jord: Trives i leirfattig jord. Gartnerbutikken kan anbefale Tjerbo Plantejord.

Vanning: Sparsomt og jevnlig med lunkent vann. La den tørke litt mellom hver vanning.

Gjødsel: Gjødsel er ikke nødvendig når den er i blomstring, som kan vare frem til påske.  Hvis du vil bevare planten når den er avblomstret kan den gjødsles med flytende næring i halv styrke hver 14. dag.

Ompotting: Det skal være mulig å beholde planten én sesong til, ved at den pottes om etter en beskjæring midt på sommeren, og deretter pottes om på ny etter ca 4-6 uker. 

Formering: Kan formeres med toppstiklinger vår og sommer.

Amaryllis («ridderstjerne») – Hippeastrum

Bouquet of red St. Joseph's lilies in front of a unfocussed star with many small lamps.

Lys: Vil ha mye lys.  Den vil strekke seg etter lyset, men om den dreies 1/4 gang rundt av og til vil den vokse rett.

Temperatur:  Vanlig stuetemperatur ca 18 º- 24 ºC.  Hvis den får stå litt svalere når blomstene har slått ut vil de vare lenger. Det hindrer frødannelse slik at løken blir kraftig. Etter at faren for frost er over kan løken settes utendørs eller i  drivhus til tidlig høst eller plantes ute i hagen.

Jord: Porøs jord. For eksempel såjord. I bed kan det godt tilføres noe organisk materiale, kompost eller torvjord.

Vanning: Vannes sparsomt med lunkent vann før og under blomstring, ca 1 eggeglass i uken. Når bladene dukker opp etter blomstring vannes den regelmessig, men la jorden tørke litt opp mellom hver vanning.

Hvileperiode: Etter blomstring kan planten forberedes på hvile; vann gradvis mer sparsomt og til slutt la være å vanne i 6-8 uker før neste syklus begynner. La den stå svalt, i ca 10 º- 12 ºC i hvileperioden. La de grønne bladene få utvikle seg og samle næring til løken. Hvis man vil kan løken taes ut når planten er visnet ned (blomsterstengelen fjernes) og løken kan oppbevares mørkt, tørt og kjølig til den skal drives frem igjen.

Gjødsling: Gjødsles jevnlig med flytende plantenæring, men ikke i hvileperioden. 

Ompotting: Planten kan pottes om til en litt større potte eller få litt frisk jord etter hvileperioden. Potta bør ha en diameter som er 3-4 cm større enn løken. Planten liker ikke å bli forstyrret i røttene, men du kan skrape forsiktig ut de øverste centimeterene  av jord med en gaffel eller lignende og fylle på til det samme nivået med blomsterjord.

Formering:  Kan formeres med sideløker som deles fra og pottes for seg. Løkene plantes med jord halvveis opp og vannes forsiktig. Det bør være plass til 2 fingre (3-4 cm) mellom løken og pottekanten. Potten må plasseres et sted der det er varmt ca 20ºC. Når stengelen kommer til syne plasseres den lyst og vannes mer rikelig.

Julerose- Helleborus

Helleborus Niger - ciemiernik

Lys: Vil ha mye lys. Etter blomstring kan den settes lyst, svalt og frostfritt. Planten kan settes ut i hagen til våren. Det vil ta noen år før neste blomstring, og den bør derfor få en plass hvor den kan stå lenge i fred. Julerose er en staude som tåler skygge og kan fint plantes under store busker eller småtrær. Tåler full sol gjennom sommeren.

Temperatur: Helst kjølig. Blomstrer lenge hvis den ikke plasseres for varmt. Tåler 5-6 minusgrader.

Jord: Luftig, næringsrik og litt kalkholdig jord med god drenering.  Vi i Gartnerbutikken kan anbefale Tjerbo Veksttorv.

Vanning: Trives best i fuktig jord, men blir den stående i vann vil røttene råtne og planten dør.

Gjødsel: Julerose skal ikke gjødsles når den står i potte innendørs.

Blomstring: God holdbarhet på blomstene. 

Formering: Kan formeres ved rotdeling eller fra frø. Deling: Skjær eller brekk av en liten bit ytterst fra planten. Pass på at den har minst ett bladanlegg og et godt rotstykke. Plant den i en potte med 1 del sand/grus, 1 del kompost, 1 del hagejord. Planten trives i jord med høy pH og du kan derfor blande i litt kalk. Vannes jevnlig gjennom hele sommeren.

Overvintring: Kan overvintre som staude i milde strøk.

Svibler – Hyacinthus orientalis

Święta Boże Narodzenie - kwiaty dekoracje

Lys: Plasseres lyst. Den vil strekke seg etter lyset så hvis du snur den litt rundt av og til vil den vokse rett.

Temperatur: Ikke før høy romtemperatur, ca 20 ºC er passe. Hvis den får stå litt kjøligere om natten vil blomstringen forlenges.

Jord: Porøs jord, for eksempel Så-og kaktusjord.

Vanning: Blomster som er i knopp vannes sparsomt rundt løken. Den vil ha litt mer vann når den har begynt å blomstre. La alltid jorda tørke opp mellom hver vanning.

Gjødsling: Trenger ikke å gjødsles. I løken har den har nok næring.

Blomstring: Ønsker man tidlig blomstring kjøper man preparerte løker i august. Svibler kan man ha blomstrende fra juletider og langt utpå våren.

Overvintring: Sett bort planten, klipp bort blomsterstengelen og la bladene visne ned. La de stå mørkt og tørt, uten å vannes. De kan plantes ute i hagen til våren når faren for frost er over.

Juleasalia (alperose) – Azalea indica (Rhododendron simsii)

Lys: Plasseres lyst, men ikke i direkte sollys.

Temperatur: Planten trives ved vanlig stuetemperatur (18-20ºC) , og gjerne litt kjøligere om vinteren, ned mot ca, 13 ºC.

Jord: God torvblanding. Vi i Gartnerbutikken kan anbefale Tjerbo Veksttorv.

Vanning: Den vil ha rikelig med vann i blomstringstiden, som kan vare fra høsten til våren. Den må ikke tørke ut, og heller ikke bli stående for lenge i vann. Kan gjerne senkes i lunkent vann i 15-20 minutter, et par ganger i uka. Eventuelt kan den vannes lite og ofte i den ytterste potten, eller settes på en skive med oasis slik at den selv kan suge opp vann. Oasisskiven skal ikke dekkes helt med vann. Den kan klare seg i mange dager uten vann hvis den står i temperaturer rundt 5-10 ºC.

Gjødsling: Trenger ikke å gjødsles mens den blomstrer. Den kan blomstre på nytt til neste jul hvis den settes ute om sommeren. Utenom blomstringstiden kan den gjødsles med surjordplantegjødsel. Vi i Gartnerbutikken kan anbefale Nelson Garden Rhododendron gjødsel.

Blomstring: Vanligvis i april-mai, men man kan få den til å blomstre fra høsten. Se nedenfor.

Overvintring: Først settes den lyst og litt kjøligere til faren for frost er over. Da kan den taes ut og plasseres i halvskygge. Før frosten kommer om høsten kan planten settes varmere og vil da blomstre ved juletider. Alternativt kan den stå i vinterhage helt til våren og blomstre utover våren og forsommeren.

GIFTIG PLANTE! Planten er giftig og bør derfor plasseres utilgjengelig for unger og dyr.

Formering: 4-5 cm lange toppstiklinger kan klippes i april-mai og stikkes i en potte med sandblandet torv. Plasser potten i et minidrivhus eller med en plastpose over ved ca. 20 ºC. Stiklingene vil danne røtter i løpet av 3-4 uker.

Juleglede-Julebegonia

Kan være litt vanskelig å kombinere med andre planteslag, men flere like begoniaplanter på en rekke i vinduskarmen kan gjøre seg godt.

Lys: Vil ha mye lys. Om sommeren bør den ikke stå i direkte sterk sol.

Temperatur: Ikke mer enn 20 ºC.

Jord: Gjerne en leirholdig blanding. Vi i Gartnerbutikken anbefaler Tjerbo Gartnerjord til krukker, verandakasser og lignende.

Vanning: Jevn fuktighet i jorda.

Gjødsling: Skal du beholde planta videre etter jul kan du vente med å gjødsle til starten på våren. Vi i Gartnerbutikken anbefaler langtidsvirkende ( 3 mnd) Gjødselpinner fra Nelson Garden, eller flytende potteplantegjødsel.

Blomstring: Når de er store nok til at de begynner å blomstre kan de bli stående i blomst (forventet levetid er ca. ett år)

Overvintring: Begonia blir sjelden mer enn ett år.

Formering: Stiklinger slår lett rot om våren. Best temperatur for stiklingene er 21ºC.

Phalaenopsis – Orkide Phalaenopsis

Lys: Vil stå lyst. Helst i sydvendt vindu om vinteren. Tåler ikke direkte sterk sol om våren og sommeren. Behovet for tilleggslys er varierende.  I Nord-Norge kan det bli nødvendig med 16 -18 t tilleggslys pr døgn året rundt, og i Sør-Norge kan det bli nødvendig med 6 -12 t tilleggslys pr døgn i vinterhalvåret.  Phalaenopsis kan klare seg med bare naturlig lys hele året, men bare i sørlige deler av landet.

For tilleggslys se vår blogg: Ekstralys om vinteren.

Temperatur: Vil gjerne stå varmt, men når den ikke blomstrer kan den stå kjøligere. Den tåler ikke temperaturer under 15 ºC. Orkideer tåler trekk dårlig, og bør flyttes på om du skal lufte.

Jord: Bruk spesialjord for orkideer: Orkidéjord. Planten trenger ompotting ca. annethvert år. Vi i Gartnerbutikken kan også anbefale Lechuza Design selvanningpotter til orkideer med ferdig langtidsgjødslet (6 mnd) vekstmedium for orkideplanter: OrchidPon. Trenger du ekstra Lechuza orkidégjødsel, se her.

Vanning: Hold potten under rennende springvann til den fylles opp og la det renne av. En gang i uken.

Gjødsling: Fra mars til oktober kan den gjødsles med Orkidegjødsel etter anvisning, for eksempel langtidsvirkende (3 mnd) Gjødselpinner for orkideer , flytende Orkidénæring eller halv dose med vanlig potteplantenæring.

Blomstring: Kan blomstre opptil 3 ganger i året.

Overvintring: Når blomstene visner og faller av kan du klippe så nær den visne delen som mulig så vil det som regel vokse ut ny stengel med blomster derfra.  Dersom hele stengelen har blitt gul/brun kan du klippe den helt ned så vil det etter en stund vokse frem ny stilk med blomsteranlegg.

Formering: Avleggere; planten Phalenopsis produserer avleggere som kalles Keikier. Ordet Keiki kommer fra Hawaii og betyr «lite barn». Keikiene vokser på plantestengelen eller blomsterstengelen og når de har fått små røtter som er ca 4-5 cm lange kan keikiene kuttes fra morplanten med en sterilisert saks eller kniv og settes i potte. Se jord.

Saintpaulia-Sainpaulia ionantha

Lys: Må stå lyst. Kan stå i en vinduskarm, men tåler bare direkte sol om vinteren.

Temperatur: Kan stå i temperaturer ned til 12 ºC, men vokser best med 15 ºC.

Jord: Trives best i torvjord. Se vårt utvalg av blomsterjord her.

Vanning: Vannes i skålen slik at ikke det kommer vann på bladene og på kronen. Helst med lunkent (romtemperert) vann. Overskuddsvannet helles av. Planten liker høy luftfuktighet, men skal ikke dusjes. Særlig om vinteren er luften tørr. For å øke luftfuktigheten rundt planten kan den settes på steiner eller torv i en skål med vann nesten opp til pottebunnen, eller man kan bruke en luftfukter. Etter blomstringen vannes planten mer sparsomt slik at den får hvile.

Gjødsling: Kan gjødsles hver 3.-4. uke om sommeren. Vi i Gartnerbutikken anbefaler Flytende potteplantenæring fra Nelson Garden.

Blomstring: Kan blomstre rikt nesten gjennom hele året.

Overvintring: Det er lettest å drive frem nye planter etter ca 1-1,5 år.

Rensing: Bladene børstes med tørr, myk pensel. De tåler ikke å vaskes med noen slags væske eller bladglans.

Formering: Stiklinger kan taes fra blad eller stengel, og vokser best om våren, ved ca 21 º C.

Alpefiol – Cyclamen persicum

Lys: Vil stå lyst, men ikke i direkte sterk sol.

Temperatur: Kjølig . Helst 7-15ºC på dagen, og om natten tåler den helt ned til 5 grader.

Jord: Litt leirholdig blomsterjord. Vi i Gartnerbutikken kan anbefale Tjerbo Gartnerjord.

Vanning: Vannes rikelig i blomstringstiden, med romtemperert vann (uten kalk). Trives med litt fuktig luft inne, ved å settes på våte steiner i en skål ,eller på fuktig torv mellom potten og skålen.

Gjødsling: Næring for grønne og blomstrende potteplanter i veksttiden og blomstringstiden. Vi i Gartnerbutikken kan anbefale Nelson Garden flytende vekstnæring.

Blomstring: Fra høst til vår.

Overvintring: Fåes kjøpt fra september og kan blomstre til langt ut på vinteren. Etter at den er avblomstret kan potten få stå i ca. en måned og deretter kan knollen pottes om i en litt større potte,og settes kjølig og gjødsles noe svakere enn det som er vanlig gjødseldose. Fra mai eller begynnelsen av juni kan den stå ute, men tåler ikke frost.

Formering: Alpefiol kan du så med frø i minidrivhus og vokser best ved ca. 15-20 º C. Gamle knoller kan deles etter at blomster og blader er visnet.

Ildtopp – Kalanchoe

Lys: Gjerne indirekte lyst om sommeren. Om vinteren kan den stå så lyst som mulig.

Temperatur: Vanlig romtemperatur eller litt kjøligere (da holder blomstene lengst). Minimum 10 º C når den er i hvile (utenom veksttiden).

Jord: Godt drenert, noe kalkholdig blomsterjord. Vi i Gartnerbutikken kan anbefale Tjerbo Gartnerjord.

Vanning: Vannes normalt, men mer sparsomt om vinteren.

Gjødsling: Kan gjødsles hver 14. dag i veksttiden. Gartnerbutikken anbefaler Nelson Garden flytende plantenæring.

Blomstring: Planten må ha lange netter for å blomstre på ny.

Overvintring: Sesongen varer hele året.

Formering: Med frø eller stiklinger. Minidrivhus anbefales.

#Ildtopp

#saintpaulia

#phalenopsis

#juleglede

#julestjerne

#alpefiol

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: