Stell av Monstera deliciosa

flower a monstera in a pot in an interior against the background of a wall

Monstera er en eviggrønn epifytt med små forankringsrøtter og lange luftrøtter som absorberer næringsstoffer og vann. Monstera deliciosa er en skikkelig jungelplante som har blitt en svært populær og lettstelt stueplante. 

Bladene får sine karakteristiske huller og fliker etter hvert som de vokser og får godt med lys.  På sin naturlige vokseplass eller utendørs i varme strøk kan planten blomstre og produsere store, spiselige frukter.  Monsteraplanten kan bli veldig stor, også som husplante. Den gjør seg godt alene eller sammen med andre bladplanter. Les videre om hvordan du vil få den til å trives.

Naturlige habitat: Tropiske regnskoger sør i Mexico og Sentral-Amerika.

Exotic fruit of monstera deliciosa on market Mercado dos Lavradores, Madeira island, Portugal

Det tar minst 2 år for fruktene å modne.  Den umodne frukten er giftig.

STELL AV MONSTERA DELICIOSA:

Rengjøring av bladene: Husplanter får ikke sin naturlige rens av regnet slik som uteplanter gjør. Derfor er det viktig å holde bladene rene for støv og forurensing minst 2 ganger i måneden, da dette hjelper plantene med å puste og å ta til seg lys.  Bladene kan enkelt rengjøres med en mikrofiberklut som er fuktet med vann, melk eller øl. For å gi bladene en ekstra glans kan du bruke Bladglans annenhver måned,  eller svamp med naturlige glansmidler som olivenolje eller mildt såpevann.

Oppstøtting: Den er egentlig en klatreplante og trenger blomsterpinner, bambusstokk eller lignende som luftrøttene kan gripe i så den vokser opprett. Uten oppstøtting vil den bre seg mye mer.

Lys: Liker seg i både lys og halvskygge, men ikke i direkte sollys. Bladene blir større og får flere huller i godt lys. I mørke rom kan det brukes CFL eller LED vekstlampe.

Temperatur: 18 º-23 ºC

Vanning: Jevn og regelmessig vanning. Som regel trenger den vanning 1 gang i uken, men la gjerne det øverste jordlaget (3 cm) tørke ut mellom hver vanning. Den liker å bli dusjet på bladene og på luftrøttene.

Næring: Vi i gartnerbutikken anbefaler Nelson Garden Plantenæring og Biobizz Acti-Vera. Gjødsle annenhver uke i sommermånedene og sjeldnere om vinteren.

Ompotting: Når røttene begynner å stikke ut under potten er det på tide å plante om i en større potte.

Jord: Løs, godt drenert jord med litt lecakuler i bunnen. VI i gartnerbutikken anbefaler Biobizz Allmix (inneholder gjødsel for 4-6 uker) og Biobizz Light mix (inneholder gjødsel for 2-3 uker).

Blomstring: Blomstene ligner på hvite fredsliljeblomster og fruktene når de er fullmodne smaker som jakkfrukt og ananas.

Formering: Ved å ta stiklinger: En stilk kuttes av like under et knutepunkt med en luftrot på, og puttes i vann til den danner små røtter, og deretter plantes den i en potte med lett fuktig jord. Eventuelt kan den plantes direkte i jord.

Eller ved deling: Planten løftes opp av potten og nye skudd separeres forsiktig og plantes i lett fuktig jord.

#stellavmonsteradeliciosa

#lystilmonstera

#monstera

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: