Generelt om stell av orkideer

Orchids in the Rainforest

Orkideer er en av verdens største plantefamilier med ca 30 000 arter og enda flere fremavlete hybrider. De er flerårige urteplanter og finnes i naturen over hele verden. De fleste vokser i tropiske strøk med høy luftfuktighet og høy temperatur. I tillegg til å være skjønne og velduftende planter har orkideer vært anvendt i mange gamle kulturer som medisinplante og matplante og er senere også anvendt til parfyme og hudkrem.

Som prydplante er den ganske lett å dyrke. Godt lys, høy luftfuktighet og passende temperatur gjør det lettere å ta vare på orkideer.

I denne bloggen kan du lese om stell av orkidéer som vi kjøper som ferdig plante og tar vare på innendørs,  og noen få ord om hageorkideer med tips til noen enkle sorter.

STUEPLANTER 

De fleste orkideer som dyrkes som potteplanter er Epifytter  eller «luftplanter». Disse lever opprinnelig i tropiske trekroner, uten å skade eller ta næring fra treet. De klamrer seg fast med hefterøttene og suger næring fra humus som samler seg i grenkløftene og fra fugleskitt som regnet skyller nedover stammen. Med de fritt hengende luftrøttene taes fuktighet opp fra luften som lagres i bulber, eller luftknoller, så planten skal klare seg gjennom tørkeperioder. Epifytter fra subtropiske og tropiske strøk har sin vekstperiode i regntiden, som sammenfaller med våren og sommeren hos oss. Når nye skudd viser seg skal plantene ha mer varme, rikelig vann og høy luftfuktighet slik at de nye skuddene får rask vekst. De fleste epifyttene liker å få lys på røttene. Derfor trives de i transparente potter eller vaser.

Epifyttisk vekstmedium: 

Etter at orkidéjord ble oppfunnet ble det enklere å dyrke orkideer i våre stuer, ikke bare i veksthus. Orkidéjord betegnes som kompost og består av spesialtilpasset bark for orkideer, gjerne furubark.  Barken trekker til seg vann og lar fuktigheten gradvis fordampe slik at den kan taes opp i røttene. I tillegg til bark kan orkidejord inneholde materiale som for eksempel 1) trekull, for å redusere surhet, 2) LECA, for å hindre at komposten klistrer seg sammen og 3) torvmose (sphagnum), for å holde på fuktigheten.

Terrestrisk vekstmedium:

De to andre orkidétypene er enten terrestriske (vokser på bakken) eller de mer sjeldne litofyttiske (vokser på eller blant steiner som er dekket av mose og humus). Terrestriske orkideer kan dyrkes i mange slags komposter. Mediet må ha minst 40 % organisk materiale og inneholde næringsstoffer. Det må kunne holde på fuktighet, være godt drenert og gi god støtte til plantene.

NOEN ORKIDÉGRUPPER SOM ER POPULÆRE STUEPLANTER:

Potted flowers

CATTLEYA Sesongen varer hele året, men trenger mye lys for å blomstre. Kan blomstre mange ganger. Velduftende.

CALANTHE Vil ha rikelig med vann og gjødsel om sommeren og tørkes helt ut med fullt lys om vinteren.

CYMBIDIUM Vannes og gjødsles hele året, men mindre om vinteren. Potteplantene  blomstrer på nytt hvis den får en hvileperiode med ca 10 ºC.  Velduftende.

DENDROBIUM Sesongen varer hele året, men den vil ha det tørt og kjølig med mye lys om vinteren. Knoppene kommer om våren. Noen typer kan sette Keikier (yngleskudd). Mange forskjellige aromatiske dufter.

ODONTOGLOSSUM Uendelig variasjon i blomstenes farger, størrelser og former.

ONCIDIUM Blomstringstid kan variere, men er som oftest om høsten. Vil ha mindre vann og gjødsel om vinteren.

PHALAENOPSIS Varierende blomstringstid hos artene. Kan gjerne blomstre tre ganger i året.

VANDA Blomstrer om sommeren. Lyskrevende. Trives i vindusposten uten sterkt direkte sollys.

Generelt om stell 

Lys: Orkideene vil stå lyst. Sålenge man unngår det sterkeste sollyset midt på dagen fra tidlig om våren til midt på sommeren vil plantene trives i naturlig dagslys i vindusposten eller like innenfor vinduet.  Behovet for tilleggslys er varierende.  I Nord-Norge kan det bli nødvendig med 16 -18 t tilleggslys pr døgn året rundt, og i Sør-Norge kan det bli nødvendig med 6 -12 t tilleggslys pr døgn i vinterhalvåret.  Phalaenopsis og Paphiopedilum krever lite lys og vil kunne greie seg uten ekstra lys i vindusposten i den sørlige delen av landet.

Tilleggslys: Vi i Gartnerbutikken anbefaler LED plantebelysning som har kaldhvitt lys, tilsvarende dagslys eller vekstlys. Se Gartnerbutikkens utvalg av LED her.

Temperatur: Ideelt sett vil orkideer ha en temperaturforskjell på minimum 6 ºC mellom dag og natt. Det er bare en fordel at temperaturforskjellen i store deler av året er større enn 6 grader.

Orkideer deles inn i tre grupper ut ifra hvor de har sin opprinnelse. Temperaturen for disse vekstmiljøene kategoriseres som kald, middels, og varm. Man bør følge kulturanvisningene til plantens slekt/art/hybridkompleks. Generelt er de tre gruppenes temperaturkrav omtrent slik:

 • Kjølig voksende orkideer trenger min. 10 ºC på natten om vinteren og maks. 24º – 27 ºC på dagen om sommeren.
 • Middels varmtvoksende orkideer:  trenger min. 13 ºC om vinteren og maks 24 º- 27 ºC om sommeren.
 • Varmt voksende orkideer: trenger min. 16 º-19 ºC om vinteren og stigende til maks 29 º- 32 ºC på dagen om sommeren.

Vanning: Det er nok å vanne 1 til 2 ganger per uke. Orkidéer kan vannes ved å holde de under springen og la friskt vann renne igjennom, gjerne først friskt vann og deretter mer lunken temperatur, ca 20º-25 ºC. Eller de kan vannes ved å senke pottene ned i romtemperert vann og la dem stå i 5-10 minutter eller mer.  Det er viktig at også luftrøttene som vokser over jorden får vann. Overflødig vann må få renne av før planten settes tilbake i pyntepotten eller på skålen.

I tillegg til den ordinære vanningen trives orkideene med å bli dusjet med lunkent vann på bladene og luftrøttene. Helst tidlig på dagen slik at vannet fordamper før natten så faren for soppangrep reduseres da man unngår å skape et rått klima omkring plantene.

Det er lurt å tørke bort vann som samler seg i vekstpunktet der hvor nye blader kommer til syne i bladrosetten.

Luftfuktighet: Luftfuktigheten er viktig for plantene og bør være i balanse med temperaturen. Når det er varmt bør det fuktes, når det er kaldt bør rommet få tørke.

Du kan øke luftfuktigheten ved å:

 • bruke en luftfukter
 • fordampingskar: plassere plantene oppå eller omkring et brett fylt med lecakuler eller grus som holdes konstant fuktig. Plantene skal ikke stå i vann, men bare ha fuktighet som stiger opp som damp.
 • plassere vått materiale i potter med hull, som plasseres snudd opp ned under potteskålen.
 • Se også Orkidébalsam som er fuktighetsbevarende og forebygger mot flekkete blader og støvplager.

Gjødsling: Bruk kun orkidénæring, og følg anvisningen.

Ompotting:

Orchid without pot

Plantene trenger ompotting ca hvert 2. år. Den beste tiden å potte om planten er etter blomstring, helst om våren.

Hos Gartnerbutikken.no har vi nå  Selvvanningspotter for Orkideer fra Lechuza. Som vekstmedium til disse anbefaler vi Lechuza OrchidPon.

Følgende er tegn på at planten trenger ny jord eller potte:

 1. Når komposten er blitt nedbrutt (gått i oppløsning og råtnet). Hvis du kan presse en finger ned i komposten, trenger den å skiftes ut.
 2. Når nytt vekstskudd og nye røtter vokser utenfor pottekanten.
 3. Når de nye røttene med grønne spisser har begynt å forlenge seg (4 – 5 cm lange)

Tørre og gamle røtter kan klippes av med en sterilisert kniv eller saks. Hvis du skal redusere høyden på planten og kutter stammen kan du drysse litt kanel i kuttsåret. Kanel er antiseptisk og hindrer bakterier og sopp samtidig som det er helende på såret. Gamle og tørre stengler kan også klippes av. De nye røttene kan klippes litt kortere om nødvendig for å få plass i den nye potten. I den nye potten må det være kompost som passer for planten.

For å beskytte og/eller rense plantene for sopp eller skadedyr kan du vaske plantene før ompottingen med en gammel tannbørste i en blanding av grønnsåpevann og Neem olje. Oljen gir samtidig plantene en fin bladglans.

Etter blomstringsperiode: Når blomstene visner og faller av kan du klippe så nær den øverste blomsten som mulig, eller over det andre «øyet»/ leddet på stilken så vil det som regel vokse ut ny stilk med blomster derfra.  Dersom hele stilken har blitt gul/brun kan du klippe den helt ned til bladfestet så vil det etter en stund vokse frem ny stilk med blomsteranlegg.

Formering: Orkidefrøene er så små at ofte blir frøene sendt til labratorier for å spire. Den vanligste måten å formere plantene på er deling eller avkutting av toppen på planten. Her er en lenke til Norsk orkideforening hvor du kan lese om blant annet deling: www.orkideer.no. Avleggere: Flere orkidéslekter (for eksempel Dendrobium og Phalaenopsis) produserer avleggere som kalles Keikier. Ordet Keiki kommer fra Hawaii og betyr «lite barn». Keikiene vokser på plantestengelen eller blomsterstengelen og når de har fått små røtter som er ca 4-5 cm lange kan keikiene kuttes fra morplanten med en sterilisert saks eller kniv og settes i potte.

 

HAGEORKIDEER 

Orchids in Orchid Garden of Royal Botanical Gardens Singapore

De fleste hageorkideene er herdige til klimasone 6.  Vi har 8 klimasoner i Norge, fra varme (sone 1) til kalde (sone 8), pluss fjellsonen. Plantenes hardførhet i forhold til klimasonen betegnes med herdighetstall. Hvis en plante har herdighetstall 6 betyr det at den som regel tåler alle klimasoner fra 1-6. Hvis du skal overvintre flerårige planter i krukker, bør du velge planter med herdighetstall for 1-2 klimasoner høyere enn der du bor.

Det finnes mange fremavlete hybrider som er ganske enkle å dyrke i hagen. Disse har blomstringstid fra mai til langt utover sommeren. Den ideelle tiden å plante hageorkideer er om høsten, men det kan også gjøres tidlig om våren før knoppene bryter.

3 sorter som er blant de enkleste å dyrke i hage: 

Cypripedium flavum (Gul fruesko): Fra fjellområder 2000-3000 m.o.h. i Kina. Blomster i mai og frem til St. Hans tider. Tåler å stå ute hele vinteren. Også i potte/krukke på balkong. Den beste tiden å plante den er om høsten.

Cypripedium reginae (Dronningfruesko): Hvit og purpur.  Fra USA og Canada. Blomster i slutten av juni.

Cypriedium Ulla Silkens: Vinterherdig hybridplante som tåler ned til -25 ºC. Ligner noe på Cypripedium reginae.

I NORSK NATUR

I Norge har vi ca 35 orkidéarter fordelt på 22 slekter som vokser i naturen.   Her er en lenke til oversikt over orkidéer i norsk natur:

https://www.norske-orkideer.no

#stellavorkideer

#hageorkideer

#OrchidPon

2 kommentarer

  • gartnerbutikken sier:

   Hei Mette.

   Å sette dem i kjelleren pleier å gå fint etter de har blomstret. Når du skal ta dem opp igjen vil de raskt komme i vekst og ny blomstring med orkidenæring eller blomsternæring som gjerne kan ha litt høyere innhold av fosfor og kalium. Lykke til! Mvh Oss i Gartnerbutikken

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: