Substratblandinger

Her kan du lese om aktuelle substrater til hydroponi og tradisjonell dyrking. Det er utallige måter å blande substrater til et velfungerende vekstmedium. Vi vil gi deg noen tips og eksempler på hvor mye av hvert substrat som er vanlig å bruke.

For å lykkes med et vekstmedium er følgende faktorer viktige:

  1. God struktur, som gir plantenes rotsystem god tilgang til oksygen, vann og næringsstoffer.
  2. Balansert pH, for bedre tilgjengelighet av næringsstoffer                                              (Les mer i vår blogg: PH og EC)
  3. Fuktighet. Ved tørke lukker plantene spalteåpningene sine for å begrense transpirasjonen og spare på vannet. Dette kan gå utover næringsopptak i planten.
  4. God fysisk støtte for planten
  5. God gjødsling
  6. Avrenning: For alle typer substrater bør man beregne ca 10-20% avrenning ved hver vanning med næringoppløsning. På den måten skyller man vekstmediet slik at næringsstoffer ikke hoper seg opp.
  7. «Flushing»: Ved kraftig gjødsling bør man flushe plantene ca 1 gang i måneden.  Det gjøres vanligvis med å bruke 1-2 ganger pottevolumet med vann. Vi i gartnerbutikken anbefaler å bruke Canna Flush eller T.A. Flash Clean. Rensingen vil bedre videre næringsopptak og gi bedre smak på avlingen.

Kokos (coco) 

Naturlig biprodukt som består av fibre fra kokosnøttskall. Det er billig, lett, har lang holdbarhet og kan komprimeres så det er enkelt å frakte.  Kokos holder bedre på vann enn jord og vermikulitt, og gir samtidig god drenering. Coco behøver mindre næring fordi det trenger mindre vanning, og når vi vanner ofte vasker vi ut næringsstoffer. Substratet har høy kationbyttekapasitet (CEC: Cation Exchange Capasity), som betyr at substratet har god evne til å holde utbyttbare kationer eller ioner med positiv ladning, som næringssalter og vann, som frigjøres når det trengs. Ulempen er at Kalsium (Ca) og i litt mindre grad Magnesium (Mg) ikke frigjøres like lett. Når man dyrker i Coco bør man derfor tilsette litt ekstra Kalsium og Magnesium de første to ukene og deretter i litt lavere doser hver gang man gjødsler. Næringstilskudd med Kalsium og Magnesium finner du hos Gartnerbutikken.no, eller klikk på lenkene: Advanced Nutrients Cal Mag Xtra,  Plant Magic Magne-Cal, Biobizz Calmag, Canna Cal Mag.

Kokos kan brukes med organisk gjødsel og med mineralgjødsel. Den største forskjellen mellom organisk gjødsel og mineralgjødsel er at mineralgjødsel er tilgjengelig fra starten, mens organisk gjødsel frigjøres sakte.

Vil man lykkes med kokos som vekstmedium er det viktig å være nøye med forhold og mengde når man tilsetter gjødsel, og vanne riktig. Ikke for tørt og ikke for vått, fordi tilstanden påvirker røttenes evne til å absorbere vann og næring og dermed påvirkes vekst og blomstring.

Noen kokos-substrater er tilsatt hormoner og/eller biostimulanter som Mykorrhizae og Trichoderma, som øker tilgjengeligheten og opptak av næringsstoffer blant annet ved å øke rotoverflaten og beskytte mot patogener. Hos gartnerbutikken kan du kjøpe kokossubstrat som er tørket og presset, og som luftig coco mix.

Coco-substrat fra butikkene er vanligvis pH balansert mellom 5,5 og 6,5 og holder pH nivået stabilt. Riktig pH ønsker man fordi det påvirker mikrobiell aktivitet, næringsstoff- løselighet og næringsopptak hos plantene.

Coco-substrat er godt egnet som vekstmedium til hurtigvoksende planter. Fra det er nytt kan det brukes i 6-12 måneder uten å måtte skiftes. Substratet kan brukes på nytt flere ganger. Etter bruk er det ypperlig som jordforbedringsmiddel.

Leirekuler

Leirekuler er det mest vanlige dyrkemediumet i hydroponi. Leirekuler har lang holdbarhet og tåler gjenbruk i ca 5 år.  De er tyngre enn vann og vil derfor synke.  Leirekuler er perfekt som dreneringslag i bunnen av krukker og potter. Man bør vaske og pH-stabilisere leirekulene før hver dyrkesyklus.

Perlitt

Perlite

Naturlig vulkansk stein med masse små porer. Vanligvis hvitt. Brukes i jord for å gi mer luftighet og drenering.  Kan også brukes som dekke over nysådde frø for å bevare fuktigheten i jorda. Perlitt holder ikke selv på vann, bare en tynn film av vann blir hengende i porenes overflate.  Perlitt flyter, og kan ikke brukes som eneste substrat i hydroponi.

Vermikulitt

Vermikulitt er et mykt og kompakt silikatmineral med god absorberingevne (opptil 3-4 ganger sitt eget volum i vann) og høy kationbyttekapasitet.  Brukes mest i jord og substrat-blandinger for å øke vann- og næringsholdigheten, men også for å bedre luftigheten. Kan brukes sammen med eller istedet for perlitt.

Vermikulitt gjør det lettere for plantene å ta opp næringsstoffer som Kalium (K) , Kalsium (Ca) og Magnesium (Mg) og fosfor (P).

(Les om mer næringsstoffene i vår blogg: Røtter og vekstmiljøet)

Jord

Soil in the hand of a gardener

Mange velger jord som vekstmedium fordi jord er lett tilgjengelig, naturlig, og lett å jobbe med.

Torvbaserte jordblandinger er lette og luftige, men har høy fordampning og bør derfor blandes med fuktighetsbeholdende substrat som vermikulitt eller kokos.

Frøplanter, stiklinger og unge planter får en god start med Plagron Light mix eller Biobizz Light mix. Denne torvblandingen kan tåle store mengder næring og næringstilskudd uten å «brenne» plantene.  Mikrolivet i jorden som aktiveres ved vanning fremmer rotutvikling. Særlig når det vannes automatisk er det viktig at vannet får gjennomtrenge substratet godt nok. Hvis substratet blir for vått kan det dannes mugg. Gjenbruk: Innen 9-12 måneders kontinuerlig bruk. Før gjenbruk fjernes røtter og 30% ny Lightmix iblandes.

Til vekst og blomstring; Biobizz Allmix er torvblanding tilsatt organisk gjødsel som vil holde i 2-3 uker. Substratet blir best om det fuktes og får stå i 36 timer før bruk slik at mikroorganismer og gjødsel for gjort sin jobb før planting.

For organisk dyrking i høy temperatur, små potter, eller mye lys kan vi anbefale torvblandingen Plagron Allmix.

Tips til vekstmedium med jord:

60 % jord, 20 % perlitt , 20 % vermikulitt

Vekstmedium med jord og kokos : (pH balansen beregnes for jord) 

70% jord/ 20 % kokos / 10 % perlitt

Vekstmedium med kompostjord:

70-80% kompostjord og 20 % vermikulitt (og 2-3 deler vann)

Rockwool (steinull)

Rockwool til dyrking lages av av smeltet vulkansk stein som spinnes til lange tynne fiber og presses sammen til ulike former.  Denne typen rockwool er ikke helt det samme som Rockwool til isolasjon, som er tilsatt vannavstøtende mineralolje.

Kuber egner seg til forkultivering av frø og stiklinger som omplantes i jord eller coco, eller som enkeltstående vekstmedium i hydroponi.

Rockwool-substrater finnes i fra bittesmå (1x1x1 cm) til store størrelser, enkeltkuber, kubebrett, plater, blokker og flak (440 L/20 kg). Rockwool kan absorbere og holde på store mengder vann og samtidig mye luft,  opptil ca 80 % vann og 15 % luft. Plantens vannmangelstress begynner først når vanninnholdet i rockwool-substratet er 10% eller mindre.

Rockwool som ikke er pH nøytralisert har høy pH.  For å justere til riktig pH kan man dynke rockwool`en i noen liter vann som er pH balansert mellom 5,5 og 6,5. La den ligge et par timer i vannet og så la den avrenne i vasken i ca 15 minutter før bruk slik at luft kommer til. Avrenningen gjør også at frøene ikke drukner. Press ikke ut vannet, for det vil skade strukturen i rockwoolen.

Andre aktuelle substrater til forkultivering

Rockwool kuber, Coco-briketter (kokos), organiske kuber, kompostjord, jordblanding eller såjord.

Vanlige substratmengder for store planter:

Torvjord: 70-80%

Kokos: Fra 10-20% opptil 70%

Kompostjord: Fra 10-20% opptil 70%

Perlitt: 10-20%

Vermikulitt: 10-20%

Leirekuler: 10% eller 100%

Tips til 50/50 blandinger for Autopot selvvanningspotter:

Kokos og perlitt

Kokos og leirekuler

Jord og perlitt

Jord og leirekuler

Rockwool og leirekuler

NB! Man bør alltid ha ca 2,5 cm dreneringslag av leirekuler i bunnen.

Alle frø som selges hos Gartnerbutikken.no er fra Nelson Garden. På hver frøpakke finnes det som oftest en beskrivelse av plantenes krav til vekstmedium. 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: