PH og EC

phmeter

PH, Pondus Hydrogenii/Potentia Hydrogenii                                                                         Pondus = vekt el. Potentia =styrke, Hydrogenium = hydrogen.

Surhetsgraden (konsentrasjonen av hydrogen-ioner) i et substrat eller væske oppgis med et pH-tall som varierer mellom 0 og 14,  der 7 er nøytralpunktet. Rent vann har pH 7. Løsninger med verdier fra 0 til 7 er sure og løsninger med verdier fra 7 til 14 er basiske (alkaliske).

Noen velger å ta hensyn til hvert enkelt planteslag sitt pH-krav, mens andre velger å se bort i fra forskjeller innenfor pH 5,2 til 6,5.

Ideell pH er noe lavere i organisk jord (5,2-5,8) enn i leir- og sandjord (5,2 -6,5). Ideell pH i coco og hydroponiske løsninger er  5,5 – 6,5.

For eksempel tomat- og chiliplanter under vekst trenger mer nitrogen enn under blomstring.  Når plantene går over til blomstringsfasen kan pH nivået økes noe, til 6,2-6,5. I denne fasen trenger plantene mer kalium, fosfor, kalsium og magnesium.

Både for lav og for høy pH kan gi plantene næringsstoffmangel som hemmer planteveksten.

Tabellen viser næringstoffenes tilgjengelighet ved pH-verdi fra 4.0 til 9.0.

phskjema

PH og EC kan måles nøyaktig med pH og EC-målere. Fra indikasjons tester med papir til pH-penner og  pH-meter med controller som holder pH nivået stabilt automatisk.

pH-justering i pulverform eller væske er utviklet med buffere som holder pH verdien stabil. I pH-ned væske er det ofte brukt fosforsyre, sitronsyre og mono ammonium fosfat. I pH opp væske er som regel hovedingrediensene kaliumkarbonat og kaliumsilikat.

Endring i temperatur kan forandre den faktisk målte pH-verdien i en løsning. Tabell for temperaturkompensasjon medfølger vanligvis ved kjøp av pH måler.

PH og EC instrumentene bør kalibreres en gang i måneden med kalibreringsvæske, for å sikre nøyaktig måling.

Til oppbevaring og vedlikehold av ph probe anbefales det å bruke oppbevaringsvæske. Denne væsken er en blanding av hovedsakelig kaliumklorid (KCL) og vann. Når denne væsken brukes blir også væsken på innsiden av proben revitalisert og probens levetid forlenges.

EC – Electrical Conductivity.

På norsk: elektrisk ledeevne

Når en mineralgjødsel oppløses i vann deles den i to forskjellige enheter kalt ioner. En av disse har en positiv ladning, kalt et kation. Den andre har en negativ ladning, som kalles et anion. Den elektriske styrken av ioniske næringløsninger kan påvises med et EC -meter eller en EC -penn.  Jo høyere ionekonsentrasjon, jo høyere nivå av EC, og slik anvendes EC som en indikator for næringsoppløsningens styrke. Benevnelsen for mengden oppløste mineralsalter er TDS, Total dissolved solids (ppm).

EC eller Conductivity Factor kan benevnes som milliSiemens (mS), conductivity factor (CF) eller parts per million (PPM).  1 mS = 10 CF =640 ppm (TDS)

Ulike planteslag har forskjellige krav til næring. Det er lurt med en viss idé om plantenes behov. For sterk gjødsling vil skade røttene permanent og hindre opptak av næring. Hydroponisk og aeroponisk dyrking gjør det mulig å tilsette akkurat de næringsstoffene planten trenger til rett tid. Man får også regulert tilførselen slik at næringsmengden blir maksimalt av det planten trenger, men ikke for mye.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: